Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag. (Bilde: STATOIL)

STATOIL I ALGERIE

Al-Qaida-avhopper skal stå bak bortføring

 

– Vi er medlemmer av al-Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali, hevder en innringer til det franske nyhetsbyrået AFP.

– Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden la han til.

Algerisk islamist

Khaled Abul Abbas er det opprinnelige navnet til den militante algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som også er kjent under krigernavnet Laaouar.

Nyhetsbyrået ANI i Mauritania, som er kjent for å ha gode kontakter innen islamistgrupper i Nord-Afrika, navngir også Belmokhtar som ansvarlig for onsdagens angrep i In Aménas, helt øst i Algerie, nær grensa til Libya.

ANI viser til en kilde i Belmokhtars gruppe som opplyser at aksjonen er et svar på Frankrikes militærintervensjon i Mali.

Dannet ny gruppe

Belmokhtar hadde i årevis hatt en sentral posisjon innen terrornettverket al-Qaidas nordafrikanske gren, al-Qaida i islamsk Maghreb (AQIM).

I fjor røk den enøyde algerieren imidlertid uklar med andre ledere, angivelig etter å ha blitt fratatt kommandoen over sin egen brigade.

Belmokhtar brøt ut og sendte 6. desember ut en video der han kunngjorde at han hadde opprettet sin egen gruppe, Blodets undertegnere.

Base i Mali

Ifølge videoen består gruppen av militante islamister fra en rekke land, og gruppen har opprettet base i byen Gao nord i Mali.

Gao kontrolleres nå av Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MOJAO), som også regnes som en utløper av AQIM.

Belmokhtar var under sin tid i AQIM sentral i bortføringen av en rekke vestlige i Nord-Afrika, blant dem flere franskmenn.

Ifølge Libération fortsetter han nå denne strategien, som et ledd i kampen «for å konsolidere shariastyret i Nord-Mali».

Gruppen finansierer han ifølge den franske avisen delvis «ved å bortføre vestlige, som han vanligvis løslater i bytte mot store pengebeløp».

Krangel om penger

Ifølge sjefredaktør Abdalahi Ould Ahmed i den algeriske avisen Chouhoud var det nettopp strid om fordeling av løsepenger som fikk Belmokhtar til å bryte ut av AQIM og danne sin egen gruppe.

– I takt med at AQIM vokser og tiltrekker seg krigere av ulik bakgrunn, har slike interessekonflikter blitt stadig mer vanlige, konstaterer han.

TU arrangerer «TU Oil Summit 2016» den 24. november 2016.