BYGG

Nytt forslag reduserer garantitiden på nye boliger fra fem til to år

Forbrukerombudet reagerer.

Et lovutvalg har foreslått å kutte i garantitiden for nybygg fra fem til to år.
Et lovutvalg har foreslått å kutte i garantitiden for nybygg fra fem til to år. Bilde: Mari Gisvold
12. okt. 2016 - 10:39

Når du kjøper en helt ny bolig i dag, får du samtidig en garantitid på fem år. Det sikrer deg mot feil og mangler fra utbygger, og kan forhindre potensielt store uforutsette ekstrautgifter.

Det ønsker et offentlig utvalg å gjøre noe med. Utvalget foreslår nå å kutte garantitiden på nye bygg fra fem til to år. 

Argumentet for kuttet er at de fleste forbrukere oppdager mangler kort tid etter å ha flyttet inn i ny bolig. 

Kan gi store tap

Om lovforslaget blir innført, vil mangelskrav som oppstår senere enn to år etter overtakelse, ikke lenger være vernet av garantien slik de er i dag.

– Selv om de fleste feil oppdages relativt raskt etter overtakelse, gjelder ikke dette alle. Vår bekymring er at de forbrukerne som ikke oppdager feilene i det de flytter inn vil lide store tap ved at garantiordningen blir kortere, sier fungerende forbrukerombud Bente Øverli.

Som for kort tid siden sendte høringssvar til lovforslaget. 

Ikke verdt besparelsen

Utvalget mener at man må tenke over at kostnadene for dagens garantiordningen blir påført forbrukerne, og at forbrukerne vil spare penger på at garantitiden reduseres til to år.

Øverli tror imidlertid ikke denne besparelsen er verdt risikoen den medfører.

– Tryggheten for forbrukerne er viktigere enn den økonomiske belastningen dagens ordning fører til. Med tanke på hvor mye penger forbrukere legger ned i bolig fremstår ikke kostnaden for økonomisk trygghet som høy, sier hun. 

Og understreker at dersom garantitiden reduseres til to år vil det være tre år av den absolutte reklamasjonstiden hvor forbrukeren ikke er vernet av garantien.

– I disse tre årene risikerer forbrukeren å stå helt uten dekning for sine krav dersom entreprenøren ikke vil eller kan dekke kravet, for eksempel ved konkurs.

Garanti og reklamasjon

Reklamasjonstiden for nybygg vil fremdeles vil være fem år.

– Problemet med kortere garantitid oppstår først når entreprenør ikke kan ta sitt garantiansvar, sier Øverli. 

Forbrukerombudet forklarer at ordet garanti ikke brukes på helt samme måte om bygg som andre varer. 

Garantitid for bygg er nemlig lovpålagt. Det er den tiden banken fungerer som garantist og står bak utbygger. Om utbygger går konkurs, tvangsoppløses og liknende kan man  i dag få garanti i fem år til tross for dette, og få kompensasjonen direkte fra banken. Det vil ikke være mulig i mer enn to år dersom den nye loven innføres. 

Garanti på andre varer er ikke lovpålagt, men et løfte selger selv velger å gi om garanti utover reklamasjonstiden, samt muligheten til å klage på andre forhold enn de som dekkes av reklamasjon. Dette kan variere fra merke til merke og vare til vare. I faktaboksen over er det skissert en del standardgarantier. 

– Så lenge reklamasjonstiden på nybygg er fem år bør garantitiden være den samme, understreker Øverli. 

Gir likviditet

Utvalget som foreslår lovendringen har snakket med en rekke entreprenører i forbindelse med arbeidet. 

De viser til at flere entreprenører har fortalt at nye boligprosjekter settes på vent fordi finansieringsrammen hos banken og tilgjengelige sikkerhetsobjekter er oppbrukt på garantiforpliktelser knyttet til allerede gjennomførte byggeprosjekter.

Kostnadene i de enkelte tilfellene er som oftest ikke veldig høye, men over tid «bindes» en del likviditet fordi garantien etter bustadoppføringslova § 12 skal gjelde i fem år etter overtakelse, skriver utvalget.

Denne likviditeten kunne i følge utbyggerne vært benyttet til nye prosjekter.

Øverli er ikke enig i argumentasjonene. 

– Det er viktig at utbyggerne ivaretar sine forpliktelser overfor de forbrukerne som allerede har kjøpt boliger av selskapet, før de setter i gang nye prosjekter som igjen medfører nye forpliktelser, sier hun. 

Rammer de fattigste

Dersom lovforslaget blir vedtatt frykter Forbrukerombudet det vil gå hardt utover de forbrukerne med dårlig økonomi. 

– Dersom man følger utvalgets anbefaling om å gjøre garantien mindre omfattende og dermed rimeligere, vil dette ha størst betydning for aktører med mindre stabil økonomi, sier hun.

Og legger til:

– Utbyggere med stødig økonomi har muligheten til å gi fem års garanti.

Artikkelen er endret etter publisering, ettersom garanti på forbruksvarer og nye bygg er ikke direkte sammenlignbart. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.