BYGG

Lover rekordhotell

PÅ SPONSORJAKT: Hotellkonge Petter Stordalen (t.v.) vil bygge energieffektifve hoteller som vekker internasjonal oppsikt. På klimakonferansen Zero10 øynet han håp om støtte fra statsforetaket Enova. Her med Enova-sjef Nils Kristian Nakstad og Stordalens kone, Gunhild Melhus.
PÅ SPONSORJAKT: Hotellkonge Petter Stordalen (t.v.) vil bygge energieffektifve hoteller som vekker internasjonal oppsikt. På klimakonferansen Zero10 øynet han håp om støtte fra statsforetaket Enova. Her med Enova-sjef Nils Kristian Nakstad og Stordalens kone, Gunhild Melhus.Bilde: Joachim Seehusen
Jannicke Nilsen
29. nov. 2010 - 07:25

GARDERMOEN: – Hvem vil ha et energinøytralt bygg? Det spørsmålet stilte Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg og Zero-leder Einar Håndlykken på klimakonferansen Zero10.

Rundt om i Europa finnes flere energieffektive og energinøytrale bygninger, og Hydro har produsert og solgt energieffektive fasadeløsninger til flere av disse. Men Hydro kan ikke vise til noen store bygninger i Norge.

Dette bygget produserer 4800 kWh i måneden

Jakter på byggherre

Nå har selskapet sammen med miljøstiftelsen Zero startet jakten på en byggherre for det som kan bli Norges første energinøytrale forretningsbygg eller kontorbygg basert på intelligente fasadeløsninger.

Kanskje trenger de ikke lete lenge, for i konferansesalen satt hotellkonge og forretningskjendis Petter Stordalen.

Stordalen: Utfordres til å bygge plusshotell

Store ambisjoner

Etter Hydro-sjefens foredrag huket Stordalen tak i Enova-sjef Nils Kristian Nakstad og utbrøt:

– Dette må vi få til i Norge!

Stordalens hotellkjede Choice har siden 2004 kuttet energiforbruket og spart mange strømkroner gjennom sitt eget energiprogram støttet av Enova. Nå ønsker hotellkongen å gå lenger.

– Dette skulle egentlig forbli en hemmelighet. Men ambisjonen er å lage prosjekter og hoteller så verden ser hva vi gjør. Jeg tenker på muligheten til å bygge hotell som energimessig er på et helt annet nivå enn det vi ser i dag, sier Stordalen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Hydro vil lage plussbygg

Tenke nytt

Stordalen mener man må bryte ut av den gamle måten å tenke bygg på.

– Vi tenker veldig tradisjonelt. Når vi sier at vi tenker nytt, så omgrupperer vi egentlig bare gamle ideer og lager nye. Ja, vi gjør ting på bergvarme og geoenergi. Men når jeg ser hva som kommer fram på denne konferansen og at vi har selskaper som kan virkeliggjøre ideene, og en Enova-sjef som sier det er mulig, da vil vi forfølge det. Det er veldig spennende, sier Stordalen.

Ny programvare: Ny programvare for energieffektivitet: Ser effekten av klimatiltak

Alumium i fasaden

Hydro har produsert og solgt energieffektive fasadeløsninger basert på aluminum i flere europeiske land. På klimakonferansen viste Brantzæg også fram Hydros såkalte energipositive bygg i Bellenberg i Tyskland. Bygningen har kun et forbruk på 50 kWh/kvm i året, og som produserer solenergi slik at det i løpet av ett år er energinøytralt.

Stordalen fikk også se hvordan arbeidet med Masdar City, den karbonnøytrale byen i sjeikedømmet Abu Dhabi, pågår.Kan gi støtte

Enova-leder Nils Kristian Nakstad er positiv til jakten på byggherren som vil bygge Norges første energinøytrale signalbygg.

– Enova ønsker gjerne å løfte fram denne typen bygg. Det blir en viktig rolle for oss å bistå de som vil gå foran innenfor framtidens bygg, sier Nakstad til Teknisk Ukeblad.

Tale Halsør, Zeros byggpolitiske rådgiver, sier at det lar seg gjøre å bygge energinøytrale bygg, og til og med såkalte plusshus også i Norge. Det er hus som i løpet av sin levetid produserer mer strøm enn det forbruker.Energiproduserende fasade

– Ja, absolutt. Det er klart at vi ikke har samme tilgangen på sol og at vi har strengere krav til temperaturregulerende kvaliteter. Men det lar seg gjøre, sier Halsør, og viser til at det for tiden bygges private bolighus med plusshusstandard i Trøndelag.

Ifølge Zero vil et klimanøytralt bygg blant annet inkludere en tett boligløsning, god temperaturregulering og gode ventilasjonsmuligheter, i tillegg til integrerte energiproduserende komponenter som solceller i fasaden, samt solfangere til å produsere varmtvann.

Les mer om: