IT

Lover raskere mobilnett

BYGGER VOLDSOMT: Netcomsjef August Baumann bygger LTE over hele landet det remmer og tøy kan holde.
BYGGER VOLDSOMT: Netcomsjef August Baumann bygger LTE over hele landet det remmer og tøy kan holde. Bilde: Odd Richard Valmot
1. mars 2011 - 12:36

– Vi var først med LTE i Norge og vi fortsetter utrullingen i stor fart. Jeg kan love at det kommer til å skje mye i Norge i år og ikke bare på LTE, men også på 3G, som vil få 21 Mbit/s. Jeg kan ikke si noe mer konkret enn at mange byer, tettsteder og hytteområder kommer til å få en voldsom økning i datakapasiteten, smiler Netcomsjef August Baumann.

Venter på auksjon

Baumann venter også spent på den nye auksjonen på 800 MHz-båndet, og understreker at selskapet trenger disse frekvensen for å få nok kapasitet i tynt befolkede områder.

– Vi håper der skjer noe i andre kvartal, men frykter at det trekker ut over sommeren før vi får noen avgjørelse. Vi er godt i gang med planleggingen, men vi må vite hva vi får slik at vi kan gjøre dette effektivt, sier Baumann.

Les også: Netcom fyrer opp 3G

Netcom bygger om alt

Billigere

Baumann peker på at LTE på 2600- og 800 MHz-båndene gir lavere produksjonspriser på datasamband. Spesielt fordi Netcom kan gjenbruke eksisterende basestasjoner med nye frekvenser.

Men også kinesernes inntreden på det europeiske markedet at satt fart i prisfallet. Etter at Huawei og ZTE begynte å spise markedsandel har prisfallet på infrastruktur vært voldsomt.

Det han skulle ønske seg nå var et nettbrett med innebygget LTE. Det trengs terminaler med innebygde antenner for at salget skal ta av. I Sverige selger allerede Samsung en pc med innebygget LTE.Trenger ny prismodell

– Da mobilt datasamband kom, ble det priset per megabyte. Så kom flat rate uten begrensinger. Det er neppe holdbart i lengden når vi ser på den voldsomme økningen i mobilt databruk som er spådd de neste årene, sier Baumann.

Men begrensninger i bruken er ikke populært. Derfor ser Baumann for seg verdibasert prising hvor dataoverføringen er en del av produktet.

Når man kjøper en film, en sang eller et spill så inkluderer prisen dataoverføringen.Pc-ene taper SELGER SMARTTELEFONER: Nesten alle svensker vil ha en smartelefon ifølge sjefen for mobilvirksomheten i TeliaSonera, Håkan Dahlström. Odd Richard Valmot

Pc-ene taper

Hos Netcoms svenske eier TeliaSonera opplevde man i fjor at pc-ene var den største brukergruppen på mobilt bredbånd ved starten av året.

Men allerede i andre kvartal endret det seg. Nå er det smarttelefoner som bruker mest data og nettbrettene har endret situasjonen enda mer.

– Omsetningstallene våre viser at dreiningen mot smarttelefoner i Sverige har vært større enn man har trodd. Rundt 90 prosent av alle nye telefoner ved årsskiftet var smarttelefoner. Og det er Android som vokser mest. I 2009 var det fem prosent slike telefoner, mens det i fjor økte til 21 prosent, sier sjef for mobilvirksomheten i TeliaSonera, Håkan Dahlström.

Les også:

Hele ski-VM kjøres på fiber

Denne skal erstatte mobilmastene

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.