IT

Denne skal erstatte mobilmastene

LITEN KUBE: Sjefen for Alcatel-Lucents trådløse divisjon, Win Sweldens, viser frem antenneelementet i det nye Light Radio systemet som er utviklet ved Bell Labs. Slike kan erstatte de tradisjonelle antennene og elektronikken som mater dem og festes hvor som helst.
LITEN KUBE: Sjefen for Alcatel-Lucents trådløse divisjon, Win Sweldens, viser frem antenneelementet i det nye Light Radio systemet som er utviklet ved Bell Labs. Slike kan erstatte de tradisjonelle antennene og elektronikken som mater dem og festes hvor som helst. Bilde: ORV
9. feb. 2011 - 12:48

LONDON: Alcatel Lucent vil krympe basestasjonene til bittesmå, energieffektive enheter som kan plasseres over alt. På kjøpet kommer en halvering eller mer av kostnaden til investering og drift og en halvering av energiforbruket.

Selskapet har kullsviertro på den nye teknologien og gjør store investeringer i produktutvikling og i forskning. Til sammen 200 patenter skal beskytte den mot plagsomme konkurrenter. For å styrke teamet har de inngått en tiårs samarbeidskontrakt med HP og samarbeider intimt med brikkeprodusenten Freescale.

Les også: – De under 20 bør kun sende SMS

Finner opp kruttlappen

Teknologien er kalt Light Radio, og er utviklet ved legendariske Bell Labs. Det er en miniatyrisering av dagens basestasjoner. En moderne basestasjon slik vi kjenner dem består av antenner i en mast, en radioenhet som mater antennen med signaler og et skap som tar imot dataene og sender dem til radiosystemet.

Det er altfor dyrt, mener Alcatel Lucent. Prognosene peker på en trettidobling av mobildata de neste fire årene og fremdeles er det fem milliarder mennesker som ikke har tilgang til mobile datatjenester.

Løsningen er noe som er veldig mye billigere, lettere å drifte og som bruker mye mindre strøm. Selve antennen, eller antennene, for det er flere av dem i den samme brikken, får plass i noe som minner som en stor Legokloss på 300 gram.

Det er ikke bare antennen som får plass i den. Det gjør hele radioenheten også. En slik kan benyttes både til 3G i 2,1 GHz-båndet og til 4G i 2,6 GHz-båndet. Slike kan monteres i vanlige master, eller de kan settes på husvegger, stolper eller i trær om man vil.

Antennene har en sendestyrke som varierer fra 250 mW til 5 W. Trengs det mer kan de settes sammen, akkurat som legoklosser.

FØR OG NÅ: Mesteparten av den tradisjonelle elektronikken bak Sweldens er krympet ned til en brikke som får plass i en tilsvarende stor kloss. orv

Radiosystemet er det samme på alle frekvenser og fungerer fra 400 til 4000 MHz. Det eneste som varierer er antennene. En antenneblokk i 800- eller 900-båndet blir litt større, men fungerer på samme måte.

Samtidig har systemet bedre sensitivitet fordi signalføringen mellom antennen og elektronikken er så kort.

– Dette er modulære systemer som kan erstatte tradisjonell teknologi i dagens master, men de kan også gjøres helt usynlige ved å montere dem fritt hvor de trengs. I tillegg er dette adaptive antenner som tilpasser utstrålingen etter behovet både i styrke og retning, sier sjefen for Alcatel-Lucents trådløse divisjon, Win Sweldens.

Les også: Gullkontrakten er klar

Mikro basestasjon

Det er ikke bare radiodelen og antennen som er krympet, det har den andre elektronikken i basestasjonen også.

Den kan lett fylle et skap på størrelse med et kjøleskap i dag, men elektronikkpartneren Freescale har klart å krympe hele stasen ned på en brikke. Den kan monteres sammen med radio-antenneenheten, eller den kan forsyne mange av dem via fiberoptiske kabler.

– Årlige utgifter til investeringer og drift av basestasjoner i verden er 150 milliarder euro. Skal vi både nå en større del av verdens befolkning og trettidoble datamengden de neste fire årene trenger vi et teknologisk skifte. Vi tror Light Radio er løsningen, sier Sweldens.

Industristøtte

INTERESSERT: Teknologidirektør i Netcom, Jon Christian Hillestad, synes den nye teknologien i Light Radio ser veldig interessant ut. Netcom
Alcatel-Lucent har vist teknologien til utvalgte selskaper og alle har ønsket å teste ut teknologien.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I Nord-Amerika vil Verizon være partner, i Europa Orange og i Asia China Mobile.

– Det er ingen tvil om at størrelse og energiforbruk betyr mye når vi bygger basestasjoner. Vi har alltid vært ivrige til å ta i bruk ny teknologi og jeg ser ikke bort fra at vi kommer til å vurdere Light Radio også. Det viktigste er likevel at det fungerer godt, men gjør det det og samtidig reduserer kostnader og energiforbruk er det veldig interessant, sier teknologidirektør i Netcom, Jon Christian Hillestad.

Les også:

Mobilmaster øker ikke kreftfaren

El-overfølsomhet: – Jeg lurte meg selv i ti år

Populær mobilstråling

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.