IT

Populær mobilstråling

OVERSIKT: PTs nye oversikt over basestasjoner og stråling har blitt mer populær enn ventet.
OVERSIKT: PTs nye oversikt over basestasjoner og stråling har blitt mer populær enn ventet.
Espen Zachariassen
24. feb. 2010 - 10:42

Post- og teletilsynet har fått langt større respons enn ventet på sin nye webtjeneste Finnsenderen .

Her kan ehver søke på en adresse og få en oversikt over mobilmaster i nærheten - og hvilken stråling hver stasjon medfører.

I databasen finnes informasjon om mobilsenderens operatør, hvilken teknologi som benyttes og hvilken frekvens senderen bruker.



Pågang

- Med Finnsenderen.no gjør vi som myndighet komplisert informasjon mer tilgjengelig, slik at folk selv kan vurdere opplysningene og gjøre seg opp en mening, sier PT-direktør Willy Jensen.

Og det har folk vært interessert i. Tjennesten ble lansert tirsdag, og en trafikktopp etablerte seg i løpet av fem timer med 15.000 unike brukere.



Overbelastet

Det var mer enn serveren var dimensjonert for. Systemet ble overbelastet og slet med å takle trafikkpågangen.

- Det har topp prioritet å fikse dette nå, skriver PT på sin nettside.



Kalkulator

Tjenesten kommer etter en økende debatt om faren med stråling fra mobiltelefoner, basestasjoner og trådløse nettverk.

Hvis man lurer på hvordan mobilsenderne stråler, kan man få en indikasjon på det ved å bruke en egen strålingskalkulator på siden.

Espen Zachariassen



Barnehage

- Vi har målt strålingen mange, mange steder i Norge. Blant annet har vi målt i byer og på skoler, arbeidsplasser og i barnehager. Dersom man oppholder seg nærmere enn to til fem meter fra en mobilsender, kan stråleverdiene overstige grenseverdiene, sier Willy Jensen.



Lave verdier

- Men det er jo ikke vanlig atferd å klatre opp i en mobilmast og oppholde seg der. Våre eksperter som gjør alle disse målingene rapporterer om meget lave verdier der folk ferdes, sier Jensen.



Dekning

For å få mer informasjon om enkelte sendere i basen, eksempelvis hvor god dekning den gir i området eller hvilken effekt den utstråler, må man kontakte det enkelte mobilselskap som eier senderen. Hvert senderpunkt i kartet er markert med vedkommende eierselskap.

- PTs rolle er å måle strålingen, mens Statens Strålevern kan gi mer informasjon om eventuelle helseeffekter, skriver tilsynet på sine nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.