OLJE OG GASS

Løsningen de kan leve med

MULIG KOMPROMISS: Et mulig kompromiss i slaget om petroleumsutvinning i Lofoten og Vesterålen kan gi delvis åpning.
MULIG KOMPROMISS: Et mulig kompromiss i slaget om petroleumsutvinning i Lofoten og Vesterålen kan gi delvis åpning. Bilde: Illustrasjon, Simen Håkonsen
Maiken Ree, Ole K. HelgesenMaiken Ree, Ole K. Helgesen
17. feb. 2011 - 07:32

Det spekuleres heftig om hvilken løsning regjeringen kommer fram til i spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Ifølge Teknisk Ukeblads kilder som følger prosessen, går det mot et regjeringskompromiss om å utsette en konsekvensutredning i Nordland VI, og heller gå videre med Nordland VII og Troms II.

Løsningen kan være fristende for regjeringspartiene av flere grunner. Nordland VII og Troms II har mest gassressurser, noe som mest sannsynlig vil føre til et landanlegg på land for prosessering. I tillegg vil det sikre at kapasiteten i den eksisterende gassinfrastrukturen blir utnyttet. Eventuelle funn i disse prospektene vil også være enkle å bygge ut fordi de ligger nært land.

De lokale ordførerne vil sannsynligvis akseptere at de store oljeforekomstene i Nordland VI blir satt på vent fordi det er utvinning i Vesterålen som vil sikre lokale inntekter. Men de store internasjonale oljeselskapene vil trolig ikke være fornøyde med en slik løsning, fordi man antar at det er mer verdifull olje utenfor Lofoten.

Lofoten-kompromisset: Lofoten-kompromisset: <br/> Slik vinner alle

Riis-Johansen: Lofoten og Vesterålen: <br/> – Varig vern ikke aktuelt

Statoil takker ja

Statoil vil ikke protestere selv om regjeringen går inn for bare å åpne opp i Vesterålen og holde Lofoten stengt for petroleumsvirksomhet.

Statoil vil ikke protestere selv om regjeringen går inn for bare å åpne opp i Vesterålen og holde Lofoten stengt for petroleumsvirksomhet. Statoil og Øystein Michelsen stiller seg positive til en delvis åpning. Maiken Ree

Konserndirektør for norsk sokkel i Statoil, Øystein Michelsen, sier til Teknisk Ukeblad at det vil være positivt uansett om bare deler av Lofoten og Vesterålen blir åpnet. Men han er tydelig på at det det er Nordland VI som er selve indrefileten i området.

– For oss er Nordland VI det mest prospektive området, men de øvrige områdene er også interessante, sier Michelsen.

Han understreker likevel at de ikke vet hva som befinner seg i områdene rundt Lofoten og Vesterålen.

– Vi er opptatt av å åpne flere områder. Men vi aksepterer at vi ikke er en beslutningstaker i denne prosessen, og at nye områder alltid blir åpnet gradvis. Alle grep som tas for å utvide arealet er positivt, sier Michelsen.

Høyre-Erna: – Det ville vært patetisk

Ingen kompromiss

SV vil nok ikke klare å fremstille et slikt kompromiss som en liten seier. Det vil ikke Bellona akseptere.

Fredric Hauge, Bellona-leder.
Frederic Hauge i Bellona mener et kompromiss er uaktuelt. Maiken Ree
– Jeg kan ikke forstå at noen kan se på dette som en kompromissløsning. I Vesterålen er de prospektive områdene så nært land at det vil katastrofalt om noe skulle skje. Og fiskerne setter for tiden fangstrekorder i dette området. Samtidig er sokkelen så smal at det vil være umulig å få til sameksistens mellom oljevirksomhet og fiskeriaktivitet utenfor Vesterålen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Er det ingen muligheter for SV å inngå et kompromiss om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen?

–Det må i så fall være å fortsette kunnskapsinnhenting uten å gjennomføre en konsekvensutredning og samtidig undersøke mulighetene for varig vern i området, sier Hauge.

Norsk Industri: – Ubegripelig merkelig debatt

Tyst fra AP

Arbeiderpartiets Eirin Sund vil ikke kommentere hvorvidt et slikt kompromiss vil være en god løsning.

– Her har vi en prosess i partiet og i regjeringen, og derfor kan jeg ikke kommentere dette før denne prosessen er sluttført, sier Sund.

Stoltenberg: Holder fast på Lofoten-strategi

Ap-veteraner: – Olje er viktigere enn SV

Les også: Lofoten-ordførere kjemper for konsekvensutredning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.