INDUSTRI

Løs klemring brakte Super Puma på kanten av dekk

Nesten-katastrofe etter nødlanding på Åsgard B.

EC225-helikopteret var relativt nær kanten av helidekk da det ble stoppet etter landingen på Åsgard B.
EC225-helikopteret var relativt nær kanten av helidekk da det ble stoppet etter landingen på Åsgard B. Bilde: Statoil/SHT
7. mai 2014 - 14:49

Flygerne pustet lettet ut etter en vellykket nødlanding, men brått oppstod det igjen en kritisk situasjon:

Super Puma-helikopteret bevegde seg ukontrollert nærmere og nærmere kanten av helidekket på Åsgard B, og verken rotorbrems eller hjulbrems fungerte.

Heldigvis fikk helikopterdekkmannskapet satt hjulklosser raskt på plass og passasjerene kunne evakuere trygt.

Syndebukken var en liten klemring som ikke var festet godt nok, kommer det fram i en rapport fra Statens havarikommisjon for transport (SHT).

Hydraulikkfeil

Det var på ettermiddagen 12. januar 2012 at et helikopter av typen Airbus Helicopters EC225 LP operert av CHC Helikopter Service var på vei fra den flytende oljeriggen Deep Sea Bergen på Haltenbanken til Kristiansund med 19 statoilansatte.

Like etter avgang fikk besetningen hovedvarsellys ("caution") og varsel om svikt i det venstre hydraulikksystemet samtidig som at flygeren/fartøysjefen kjente unormale krefter i cyclic-stikka.

Mellom riggen og Kvernberget var det flere installasjoner med helidekk, og besetningen bestemte seg for å nødlande (en såkalt "føre var-landing") på Åsgard B.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Bremsene fungerte ikke

Landingen gikk greit på riktig sted på dekk, og besetningen var i ferd med å stenge ned på vanlig måte og gjennomføre etterlandingssjekker da helikopteret plutselig begynte å bevege seg framover.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Fartøysjefen kontrollerte at parkeringsbremsen stod på, og besetningen forsøkte i tillegg å bremse med pedalene, men til ingen nytte. Helikopteret syntes å bevege seg framover i takt med bevegelsene på helikopterdekket, heter det i rapporten.

På hendelsestidspunktet var det 5-7 meter signifikant bølgehøyde ved Åsgård B. Dekkbevegelsen er registrert som maks hiv 3-4 meter, hivrate 0,5 m/s, langskips (pitch) cirka 3 grader og tverrskips (roll) cirka 2,8 grader. Det var 30-35 knop vind med kast på i overkant av 50 knop.

Det er ikke så langt fra kanten av dekket at helikopteret ble stanset og deretter surret fast.

Det ble raskt klart at det var en lekkasje fra en albuekobling på bremseenheten på venstre hovedunderstell. Koblingen hang løst og det det var en oljedam på dekket.

Les også: Dette helikopteret har 22.500 hestekrefter

EC225-helikopteret var relativt nær kanten av helidekk da det ble stoppet etter landingen på Åsgard B.
EC225-helikopteret var relativt nær kanten av helidekk da det ble stoppet etter landingen på Åsgard B.

Byttet klemringer

En albuekobling er en overgang mellom tilførselsrøret og bremseenheten. På den siden røret er koplet til, er enheten utstyrt med utvendige gjenger.

Tilførselsrøret koples til albuekoplingen med en mutter. Den andre enden av koblingen monteres til selve bremseenheten med en mutter som holdes på plass på koblingen med en klemring. Denne klemringen er krympet fast rundt rørdelen av albuekoblingen.

En annen operatør hadde et lignende tilfelle ni måneder tidligere. Produsenten av bremseenheten, Messier-Bugatti-Dowty (MBD), hadde i etterkant av dette kommet fram til at klemringen ikke var krympet fast nok rundt rørenden på albuekoblingen.

Under produksjon ble denne ringen krympet i et spesialverktøy, men uten at tiltrekkingsmomentet på verktøyet var beskrevet.

Det viste seg at dette ikke alltid ga et tilfredsstillende resultat, og MBD endret i november 2011 prosedyren for krymping til å spesifisere et høyere tiltrekkingsmoment (10 Nm).

Albuekoblinger produsert etter de nye prosedyrene ble håndmerket med produksjonsdato for å sikre sporbarhet. Albuekoblingen på dette helikopteret produsert tidligere og hadde dermed ikke slik merking.

Senere har helikopterprodusenten sørget for at alle slike klemringer på EC225-helikoptre er blitt kontrollert. Alle klemringer som lot seg rotere måtte byttes.

Albuekoblingen fra hendelseshelikopteret til venstre. En albuekobling med riktig montert klemring til høyre.Klemringen (mørk) som løsnet ligger til venstre.
Senere har helikopterprodusenten sørget for at alle slike klemringer på EC225-helikoptre er blitt kontrollert. Alle klemringer som lot seg rotere måtte byttes.Albuekoblingen fra hendelseshelikopteret til venstre. En albuekobling med riktig montert klemring til høyre.Klemringen (mørk) som løsnet ligger til venstre. SHT

Les også: Unike bilder viser hvorfor helikoptre støyer

Bør trene på bremseløs landing

SHT påpeker at ettersom det ikke er krav til redundans i hjulbremsesystemene for helikoptrene, er det trolig en risiko for feil på bremser også på andre helikoptertyper med hjulunderstell.

– Helikopterselskapene bør derfor vurdere å gjennomføre trening i landing på bevegelige helidekk (flytende installasjoner/skip) med feil på hjulbremser på alle helikoptertyper med hjulunderstell, anbefaler havarikommisjonen.

Sjefen for helidekkmannskapet (HLO) mottok Beredskapsprisen 2012 for sin handlekraft og snarrådige innsats på Åsgard B denne ettermiddagen.

Les også:

Luftskip, luftputefartøy, helikopter og fly i ett

Satte hastighetsrekord med helikopter

Slik skal Airbus unngå flere girbokshavarier  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.