KARRIERE

Lønnsveksten for teknologer og realister har hentet seg inn etter pandemiåret

Arbeidsmarkedet er på full fart igjen, sier Tekna-presidenten.

– Det er viktig og riktig at lønnsveksten for Teknas medlemmer er god i år, sier Tekna-president Lars Olav Grøvik.
– Det er viktig og riktig at lønnsveksten for Teknas medlemmer er god i år, sier Tekna-president Lars Olav Grøvik. Foto: Tekna
7. des. 2021 - 08:05

Teknas lønnsstatistikk for 2021 viser en vekst i gjennomsnittslønn i privat sektor på 3,6 prosent, 4,3 prosent i staten og 2,7 prosent i kommunene.

Fagforeningen organiserer sivilingeniører og andre teknologer med masterutdanning. 

Undersøkelsen viser at lønnsutviklingen for teknologer og realister er god, og at arbeidsmarkedet er mer normalisert etter et år med pandemi, mener Tekna-president Lars Olav Grøvik.

– Det er viktig og riktig at lønnsveksten for Teknas medlemmer er god i år. Økonomien har stabilisert seg, og etterspørselen etter teknologisk arbeidskraft og kompetanse er stor.

Les også

Tekna: Dette bør sommerjobbstudenter tjene sommeren 2022

– Har vist moderasjon

Siden tidlig i høst har tallene pekt i en retning: Antall stillingsutlysninger har skutt i været, arbeidsgivere opplever færre søkere per utlyste stilling og arbeidsledigheten blant ingeniører har gått markant ned

Grøvik mener Teknas medlemmer har vist ansvarlighet med moderate lønnsoppgjør når bedriftene har slitt under pandemien, og at det derfor er riktig at de får uttelling når virksomhetene igjen leverer gode resultater. 

Markedet er nå i ferd med å ta igjen etterslepet fra 2020, mener Grøvik.

572.000 i startlønn

Begynnerlønnen for nyutdannede var i 2021 på 571.911 kroner i privat sektor, 509.711 kroner i staten, mens den lå på 554.140 kroner i kommunene. Grøvik mener det er riktig at nyutdannede får god startlønn, for å gjøre det attraktivt å velge tekniske fag og realfag. 

– Det er fortsatt en jobb å gjøre å få flere til å velge teknologiske og realfaglige studieretninger, og lønn er et virkemiddel her, sier Grønvik.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
Les også

Klimaministeren avviser Esas klimarapport: – Bruker gamle tall

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.