OLJE OG GASS

– Lien hadde all backing fra Stortinget om å stille krav til fullelektrifisering fra dag én

Kritisk til olje- og energiministerens håndtering av Utsira-saken.

 Olje- og energiminister Tord Lien får kritikk etter sin håndtering av saken om elektrifisering av Utsirahøyden.
Olje- og energiminister Tord Lien får kritikk etter sin håndtering av saken om elektrifisering av Utsirahøyden. Bilde: Peder Qvale
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
19. mai 2014 - 12:58

– Han har enten svart avvisende, ullent, eller ikke svart noe i det hele tatt.

Dette sier SVs Heikki Holmås om olje- og energiminister Tord Liens (Frp) håndtering av saken om elektrifisering av Utsirahøyden.

Kritiserer håndteringen

Fredag ble det kjent at opposisjonen på Stortinget, med partiene SV, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de grønne, Senterpartiet, samt regjeringens støttespillere Krf og Venstre, har samlet seg om at det må etableres en områdeløsning for elektrifisering av hele Utsirahøyden når Johan Sverdrup starter sin produksjon.

Flere av partiene kommer her med kritikk av olje- og energiminister Tord Liens håndtering av saken.

Dette har også vært et tema tidligere, noe Teknisk Ukeblad har omtalt – blant annet da Lien blir grillet i spørretimen, uten at han svarer på spørsmålene han blir spurt om.

Se videoen fra utspørringen i Stortinget her.

– En konsistent holdning

Arbeiderpartiets Terje Aasland, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier at han har savnet Tord Liens engasjement i saken.

– Jeg hadde håpet at vi gjennom statsrådens uttalelser hadde hørt en mer ivrig dialog for å oppnå en områdeløsning. Det har vi ikke hørt. Derimot har vi hørt et forsvar om at det Statoil la frem i sitt konseptvalg var tilstrekkelig. Da må vi vise en konsistent holdning til det vi har sagt hele tiden, sier Aasland til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Kan ikke se at regjeringen har grunnlag for å akseptere Utsira-kravet

– Måtte fremme dette forslaget

Også SVs Heikki Holmås sier at Tord Lien burde ha vært mer tydelig i den prosessen som har gått.

– Han hadde all backing fra Stortinget om å stille krav til fullelektrifisering fra dag én. Han har ikke benyttet den muligheten i sin dialog med oljeselskapene, og han har svart avvisende på alle spørsmål som vi og andre har stilt om hva han faktisk har svart til selskapene, sier Holmås.

– Han har ikke grepet sjansen til å få på plass et prosjekt det er helt åpenbart at han har stortingsbacking for. Det var derfor måtte vi fremme dette forslaget, sier han videre.

Venstres Ola Elvestuen sier i en rask kommentar i etterkant av pressekonferansen fredag, at det har vært liten tvil om at Lien har hatt en annen holdning enn samarbeidspartneren Venstre.

– Vi har hatt en diskusjon, og har hatt flere runder i stortingssalen. Det har vært tydelig at her er vi uenige, sier Elvestuen.

LEDER: Dette må svi, Tord Lien!

Lien: Må være attraktive

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få et intervju med Tord Lien, men statsråden hadde ikke mulighet i dag. I et skriftlig svar skriver han følgende:

– Vi har hele tiden vært opptatt av at beslutningsgrunnlaget blir best mulig. Det er få saker hvor det har vært så mye informasjon tilgjengelig ett år før saken om Sverdrup-utbyggingen skal legges fram for Stortinget. Stabile rammer for petroleumspolitikken har hatt bred støtte i Stortinget i flere tiår.  Det har sikret landet inntekter og velferd gjennom over 40 år, sier han.

– Jeg mener det bør være en målsetting at rammevilkårene på norsk sokkel oppfattes som attraktive og forutsigbare, sier olje- og energiministeren.

Les også:

Oljedirektøren: Utsirahøyden helt klart en ny politisk situasjon

Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall

Ny rapport: Utsira kan elektrifiseres for bare 40 kroner per tonn CO2  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.