IKT

Lettere å finne fram på nettet

Finn Halvorsen
30. mai 2006 - 11:28
Vis mer

Det har vært sagt og skrevet mye om semantisk web også tidligere, men oppmerksomheten rundt begrepet er sterkt økende, også i Norge.

Konferansen Semantiske Dager i Stavanger tidligere i vår samlet 185 deltakere, hvorav over halvparten fra oljeindustrien.

Men også IT-industrien var godt representert, og noe av formålet med konferansen var nettopp å tydeliggjøre de mulighetene utviklingen av semantisk teknologi gir for etablering av norsk kunnskapsindustri.Presis informasjon

Utviklingen av Internett har på få år flyttet oppmerksomheten fra å fremskaffe data i store mengder til å få ut presis og pålitelig informasjon.

Dette gjøres med basis i semantikken - læren om mening i språket. På denne måten kan man skape mer orden i informasjonskaoset.

Her kommer begrepet semantisk web inn i bildet. World Wide Web Consortium (W3C), den organisasjonen som definerer og overvåker de standardene weben hviler på, har definert de semantiske språkene RDF (Resource Description Framework) og OWL (Web Ontology Language) som muliggjør presise beskrivelser av data, både på Internett og i andre IT-systemer.

Et stort anvendelsesområde av semantisk web er rask og riktig formidling av informasjon mellom personer og IT-systemer som mangler felles begrepsapparat. Det kan gjelde alt fra enkel konvertering av skjemaer til kompleks samordning av beslutninger.

Et annet område med stort potensial er effektiv støtte for kontinuerlig innhenting, bearbeiding og formidling av kunnskap. Evnen til å lære og å videreutvikle kunnskap er en avgjørende konkurransefaktor i de fleste virksomheter. Semantisk teknologi kan gi et fundamentalt nytt bidrag til bedre forvaltning av kunnskap, fordi denne teknologien forstår meningsinnholdet av det som læres.Norge i front

Under konferansen i Stavanger hadde arrangørene hentet inn guruen Eric Miller som foredragsholder. Han er professor ved Massachusetts Institute of Technology og leder arbeidet med semantisk web i W3C.

Han poengterte at standarder og verktøy etter hvert kommer på plass, blant annet støtter Oracle siste versjon RDF. Han fortalte også om en kraftig økende industriell bruk av semantisk web, både ute på den offentlige weben og internt i bedrifter. I USA er farmasiindustrien ledende på dette området ved siden av offentlige etater, som for eksempel forsvaret.

Miller, og også flere av de andre utenlandske foredragsholderne på seminaret i Stavanger, var imponert over det som ble presentert fra norsk side, kanskje spesielt arbeidet som gjøres i regi av Oljeindustrien Landsforening (OLF). Han mente at norske kunnskapsbedrifter, med basis i tradisjonell industri, er godt posisjonert til å ta deler av et hurtig voksende internasjonalt marked.Computas med i W3C

Computas er nylig tatt opp som medlem i W3C. – Det er spesielt organisasjonens utvikling av semantisk web som er bakgrunnen for vårt ønske om å innta en mer aktiv rolle, sier direktør Roar Fjellheim, som også var nestleder for arrangementet i Stavanger.

Computas er sammen med Statoil og andre partnere engasjert i utvikling av et system for kunnskapsforvalting i oljeboring (AKSIO) basert på semantisk web.

- Vi har et meget sterkt fundament i kunnskapsbaserte systemer, og semantisk web er for oss et naturlig steg, sier Fjellheim. - Gjennom medlemskapet i W3C får vi mulighet for å påvirke utviklingen av neste generasjons åpne web-standarder for semantikk (RDF og OWL).

Andre W3C-medlemmer i Norge er Fast Search & Transfer og Opera.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.