ENERGI

Lekkasjen fra Nord Stream 2 økte

Den svenske kystvakten melder at gasslekkasjen fra Nord Stream 2 økte mandag morgen.

Forsvaret øker tilstedeværelsen ved olje- og gassinstallasjoner etter Nord Stream-lekkasjene. Her patruljerer kystvaktskipet KV Sortland utenfor Troll A-plattformen fredag 30. september.
Forsvaret øker tilstedeværelsen ved olje- og gassinstallasjoner etter Nord Stream-lekkasjene. Her patruljerer kystvaktskipet KV Sortland utenfor Troll A-plattformen fredag 30. september. Foto: Forsvaret
3. okt. 2022 - 14:12

Oppdateringen fra Kustbevakningen kommer to dager etter at danske energimyndigheter meldte at rørledningen trolig var tom for gass. Den svenske kystvakten fløy over området mandag morgen kl. 08. Da ble det registrert en liten økning i utslippet fra Nord Stream 2.

– Vi vet ikke hva det skyldes, sier pressetalsperson Mattias Lindholm ved Kustbevakningen.

I en pressemelding skriver Kustbevakningen at det fra det største utslippet ikke lenger er noe å se på havoverflaten, men at det minste utslippet hadde en diameter på rundt 30 meter. Da lekkasjene var på sitt mest intense, var diameteren på rundt en kilometer.

Kystvakten og sjøforsvaret i Sverige overvåker lekkasjen døgnet rundt med fartøy og flyovervåking, ifølge Lindholm.

Trykket utlignet

En talsmann for operatørselskapet Nord Stream AG sa lørdag at utslippet har stanset fordi trykkforskjellen mellom gassen og vannet rundt er utlignet. Energistyrelsen i Danmark sier at små mengder gass vil bli presset ut i takt med at rørene blir fylt med vann og at dette trolig forklarer den lille økningen den svenske kystvakten registrerte mandag morgen.

Et stort svensk skip med sonarutstyr om bord er sendt til området der det ble oppdaget eksplosjoner i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

Den svenske sjøforsvarets største skip, ubåtredningsskipet Belos, har seilet i området, ifølge Jyllands-Posten. Avisen skriver at skipet har utstyr som kan besiktige skadene på rørledningene. Også den svenske kystvakten er til stede i området.

Det svenske ubåtredningsfartøyet Belos under en øvelse i Hardangerfjorden i 2005. <i>Foto:  Marit Hommedal/NTB</i>
Det svenske ubåtredningsfartøyet Belos under en øvelse i Hardangerfjorden i 2005. Foto:  Marit Hommedal/NTB

Avansert utstyr

Belos har blant annet en kran og undervannsfartøyer med kamera og sonarutstyr om bord.

– Kystvakten leder arbeidet. Men vi er der og støtter dem med ulike fartøyer. Vi opplyser ikke med hvile skip og hvor mange, men Belos er på plass. Det er et spesialskip for å redde personal på ubåter samt bistå i avanserte dykkeroppdrag, sier den svenske marinens kommunikasjonssjef Jimmi Adamsson.

Det danske sjøforsvaret er også tungt til stede i området. Fregattene Absalon og Esbern Snare er i farvannet omkring Bornholm.

I alt ble det registrert fire lekkasjepunkter på de to rørledningene, to i svensk økonomisk sone og to i dansk. Ingen av rørledningene var i aktiv drift på dette tidspunktet, men var fulle av stillestående gass.

Kampflyet Jas Gripen settes inn i det som blir Sveriges første bidrag til et felles Nato-oppdrag.
Les også

Dette blir Sveriges første Nato-bidrag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.