ENERGI

Lavere råvarepriser påvirker Equinor-resultatet

Men selskapet fastslår at kvartalsresultatet er kjennetegnet av solide resultater i alle segmenter.

Equinor leverte et svakere justert driftsresultat i årets første kvartal sammenlignet med i fjor. Her ved konsernsjef Eldar Sætre.
Equinor leverte et svakere justert driftsresultat i årets første kvartal sammenlignet med i fjor. Her ved konsernsjef Eldar Sætre. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
3. mai 2019 - 07:13

Equinor leverte et svakere justert driftsresultat i årets første kvartal sammenlignet med i fjor. Hovedårsaken er lavere råvarepriser.

Selskapet fikk et justert driftsresultat på 4,19 milliarder amerikanske dollar, en nedgang fra 4,41 milliarder dollar i første kvartal i 2018. Samtidig økte det justerte driftsresultatet etter skatt fra 1,47 til 1,54 milliarder kroner.

Selskapet fastslår at kvartalsresultatet er kjennetegnet av solide resultater i alle segmenter, sterk kontantstrøm og en redusert gjeldsgrad.

Prosjekter i rute

Equinors kvartalsresultat

Nøkkeltall fra Equinors resultatregnskap for første kvartal 2019. (Nøkkeltall fra første kvartal 2018 i parentes)

  • Driftsinntekter: 16.482 millioner dollar (19.884 millioner dollar)
  • Driftsresultat: 4.732 millioner dollar (4.960 millioner dollar)
  • Resultat før skatt: 4.881 millioner dollar (4.540 millioner dollar)

– I et kvartal med lavere råvarepriser leverer vi høyere resultater etter skatt enn i samme periode i fjor. Kontantstrømmen fra drift var sterk på 6,5 milliarder dollar i første kvartal, og vi har redusert gjeldsgraden vår til 19,4 prosent. Vi opprettholder høy produksjon, et sterkt kostnadsfokus og streng kapitaldisiplin, og vi er i rute for å levere på vår guiding fra kapitalmarkedsoppdateringen i februar, sier konsernsjef Eldar Sætre.

Han legger til at Johan Sverdrup vil starte produksjonen senere i år, og at Equinors prosjekter er i rute for å levere produksjonsvekst fram mot 2025.

– Vi har så langt i år fått tilgang til nytt attraktivt leteareal i Norge og Argentina, kunngjort investeringsbeslutning for en ny plattform på ACG -feltet utenfor kysten av Aserbajdsjan, og hatt offisiell åpning av vindparken Arkona i Tyskland, sier Sætre.

Selv om Equinor opprettholdt produksjonen på et høyt nivå, gir altså lavere priser en negativ innvirkning på resultatet. Oppstart av nye felt var hovedårsaken til at underliggende drifts- og administrasjonskostnader per fat gikk noe opp sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Samtidig hadde selskapet en nedgang i justerte avskrivningskostnader, hovedsakelig som følge av positive reserverevisjoner.

Økte letekostnader

Samlet produksjon i kvartalet var 2,178 millioner fat oljeekvivalenter per dag, noe som er på nivå med produksjonen i samme periode i fjor. Porteføljeendringer, nye brønner og nye felt som kom i produksjon veide opp for forventet naturlig nedgang fra såkalte modne felt.
 

Selskapet hadde fullført elleve letebrønner ved utgangen av første kvartal – fire av dem med drivverdige funn. Letekostnadene økte fra 0,24 i første kvartal i fjor til 0,27 milliarder dollar i samme periode i år. Her var høyere kostnader til feltutvikling den viktigste årsaken.

Styret har besluttet et utbytte på 0,26 per aksje for første kvartal, en økning på 13 prosent fra samme kvartal i fjor.

Selskapet legger til at gjennomsnittlig frekvens for alvorlige hendelser var 0,5 for de tolv siste månedene fram til 31. mars 2019, sammenlignet med 0,5 i samme periode for ett år siden.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.