INDUSTRI

Lager plast av CO2

FRA CO2: Plast fra testproduksjon ved Norner hvor CO2 inngår som råstoff i plasten.
FRA CO2: Plast fra testproduksjon ved Norner hvor CO2 inngår som råstoff i plasten. Bilde: Norner
Anders J. Steensen
30. jan. 2012 - 20:00

RØNNINGEN: I fire år har spesialistene ved Norner arbeidet med å utvikle prosessen hvor CO 2 inngår som en komponent i plast.

Pilot

Teknologien har blitt utviklet gjennom et program under Gassmaks i 2009–2010.

Prosjektet som tar sikte på å bygge opp en industripilot i Grenland har en kostnadsramme på 53 millioner kroner. 15 millioner er gitt i støtte fra Innovasjon Norge og SkatteFUNN.

– Vi har behov for å finne en finansiell samarbeidspartner, helst norsk. som kan bli med på å industrialisere prosessen. Hittil har vi skrevet under en intensjonsavtale med et større internasjonalt petrokjemiselskap. Vi håper denne avtalen blir realisert før påske, sier administrerende direktør Tine Rørvik til Teknisk Ukeblad.TEAMET: Svein Nenset, Irene Helland, Carlos Barreto, Tine Rørvik og Morten Lundquist lar prosjektleder Siv Fredriksen skjære kaken da det ble klart at de fikk 15 millioner fra Innovasjon Norge til å bygge en industripilot for polymer med CO2 som råstoff.
TEAMET: Svein Nenset, Irene Helland, Carlos Barreto, Tine Rørvik og Morten Lundquist lar prosjektleder Siv Fredriksen skjære kaken da det ble klart at de fikk 15 millioner fra Innovasjon Norge til å bygge en industripilot for polymer med CO2 som råstoff.

Tatt teten

Norner, som er en videreføring av Borealis forskningsavdeling på Rønningen, har arbeidet lenge med å utvikle katalysatoren som tillater CO 2 som råstoff til plast.

– Vi er en av de som er kommet lengst med denne teknologien. Vi kjenner til at det er gryende interesse hos andre store kjemiselskaper. De arbeider med prosesser med CO 2 som råstoff, men vi er de første til å etablere en industripilot for kontinuerlig produksjon av plast, forklarer direktør for polymerområdet, Morten Lundquist.

– Piloten, som blir verdens første uavhengige, skal være tilgjengelig for andre som ønsker å utvikle plastprodukter. Vårt mål er å utvikle selve prosessen, ikke produktene. Vår gevinst skal være salg av lisenser til andre selskaper som ønsker å etablere fabrikker for å produsere plast med CO 2 som råstoff, sier Rørvik.FIRE ÅR: Det har tatt fire års arbeid i laboratoriet for å komme fram til en polymerprosess hvor CO2 er et av råmaterialene.
FIRE ÅR: Det har tatt fire års arbeid i laboratoriet for å komme fram til en polymerprosess hvor CO2 er et av råmaterialene.

Utvider råstoffgrunnlaget

Det er behov for å finne nye verdikjeder innen plastindustrien.

– Å bruke CO 2 som er et avfallsprodukt, kombinert med metan fra matavfall, tre eller jordbruket, vil være bærekraftige løsninger. De forsøkene vi har gjort hittil viser at den prosessen vi har utviklet gir en plast som i svært liten grad slipper gjennom oksygen. Dermed er den meget godt egnet til emballasje for matvarer, maling, korrosjonsbeskyttelse og andre stoffer som helst ikke skal oksideres, sier Lundquist.

Les også: – Plastposer bedre enn papirposer

Til Herøya

– Dette er et prosjekt vi er stolt av å være med på å bidra til blir gjennomført. Først og fremst ligger det et stort forretningspotensial her, dette er banebrytende rent teknologisk, det er et godt eksempel på strategiske internasjonale allianser, og ikke minst et viktig bidrag for klimaet, sier Bård Stranheim, direktør i Innovasjon Norge Telemark.

Demoanlegget skal etter planen være i drift i 2014 og byggingen igangsettes så snart forhandlinger med internasjonale investorer er klare.

Planen er å bygge industripiloten på Herøya.

Les også:

Norner: Ingeniørene med egen sandkasse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.