KRAFT

– Kunne fått et bedre månelandingsprosjekt

KRITISK ¿ Her kunne vi fått et månelandingsprosjekt som var raskere, billigere og med mindre risiko for staten, mener Ketil Solvik-Olsen.
KRITISK ¿ Her kunne vi fått et månelandingsprosjekt som var raskere, billigere og med mindre risiko for staten, mener Ketil Solvik-Olsen. Bilde: Jannicke Nilsen
Mona Sprenger
23. feb. 2011 - 16:28

Industrikraft Møre har konsesjon på bygging av et gasskraftverk i Elnesvågen i Fræna. Men myndighetene har satt krav om rensing av CO2 fra dag én. I desember 2010 la Industrikraft Møre i samarbeid med Siemens fram en løsning for OED for et gasskraftverk med integrert CO2-fangst. Tilbudet fra Siemens er på ca 5 milliarder kroner. Kostnadene for renseanlegget er anslått ca 2 milliarder kroner.

Bakgrunn: Industrikraft Møre lagt på is

– Oppsiktsvekkende

Nå har styret vedtatt å legge hele prosjektet på is på grunn av manglende støtte fra regjeringen.

– Det er oppsiktsvekkende at regjeringen lar et slikt prosjekt skrinlegges uten i det minste å ha snakket skikkelig med IKM/Siemens, sier Ketil Solvik- Olsen, og fortsetter:

– Her kunne vi fått et månelandingsprosjekt som var raskere, billigere og med mindre risiko for staten. I tillegg ville det garantert bidratt til bedring av kraftsituasjonen i Midt Norge.

– Mongstad et skalkeskjul

Solvik-Olsen setter spørsmålstegn ved om regjeringen egentlig ønsker å få til fullskala CO2-rensing.

– Mongstad fremstår som et kostbart skalkeskjul, hvor eneste grunn er at man måtte bygge noe for at SV skulle akseptere kraftvarmeverket. Ryktene om at fullskala Rensing på Mongstad i det stille er skrinnlagt fremstår nå som ganske troverdige, sier Frp-politikeren, som mener at regjeringen bør si at de uansett ikke ønsker gasskraftverk i Norge.

– Verken med eller uten rensing. Det er meningsløst å gi gasskraftkonsesjon krav om rensing, når staten ikke vil stille opp når renseteknologi kommer på plass.

Les også:

Industrikraft Møre kan bli nedlagt

Dobbel CO2-avgift skal finansiere rensing

Flytter ikke månelandingen

– En god idé å flytte månelandingen

– Flytt månelandingen til Midt-Norge

Krever handlingsplan for Midt-Norge

– Gasskraftverk gir CO2-kutt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.