Denne uka varslet regjeringen at kullkraftverket på Svalbard skal legges ned innen 2-5 år, avhengig av hvilken løsning som skal ta over energiforsyningen.
I pressemeldingen skriver regjeringen at en ny energiløsning bør ta utgangspunkt i et nytt kraftvarmeverk, basert på flytende naturgass eller pellets, hvor mer fornybar energi kan fases inn gradvis.
Olje- og energiminister Tina Bru sier til NRK at hun ikke ser på solceller eller vindkraft i stor skala som et alternativ nå, og viser til Svalbards natur og miljøverdier.
– Må ikke låse seg til gass
Næringslivsnettverket Skift har lenge engasjert seg i dette spørsmålet. Leder Bjørn Haugland mener at regjeringen bør sette en tidsfrist for når energisystemet på Svalbard skal være hundre prosent fornybart. Da er ikke gasskraft en midlertidig løsning, sier Haugland.

– En investering i infrastruktur for gasskraftverk, kai- og tankanlegg for å begynne med en ny fossil energikilde som LNG, vil være en feilinvestering og medføre at vi låser Svalbard til avhengighet av fossile energiløsninger i flere tiår framover, advarer Haugland.
Han peker i stedet på midlertidige multifuel-aggregater på diesel og ammoniakk, som Lokalsstyret har foreslått tidligere.
– Det er en bedre løsning i våre øyne, dersom det innebærer en tydelig tidsplan hvor man kun bruker diesel i en kort overgangsfase, før et helt fornybart energisystem er faset inn, sier Haugland.
Statkraft gir ikke opp ammoniakk
Statkraft er blant aktørene som ivrer for en ammoniakk-basert kraftforsyning i Longyearbyen. Ammoniakken kan produseres på vindkraft i Berlevåg og fraktes til Svalbard med skip.

Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen har tidligere tatt til orde for et energisystem som kombinerer sol, vind og hydrogen i kjemisk form. Direktør for forretningsutvikling i Statkraft, Bjørn Holsen, har ikke gitt opp troen på en slik løsning.
– Meldingen fra regjeringen var litt kryptisk, men den viser en vilje til å gjøre noe med løsningen som er der nå. Vi håper at det også er vilje til å se på fornybare løsninger som en del av dette, sier Holsen.
Han mener ammoniakk er den mest lovende karbonfrie energibæreren for lagring av større energimengder.
– Det vil ha store muligheter innen langdistanse-shipping og frittstående løsninger. Det har vi fremdeles stor tro på.
Kan selge løsninger til andre øyer
Også Bjørn Haugland mener ammoniakk kan være en farbar vei:
– Vi må bruke denne muligheten til å modne ny teknologi. Om vi lykkes på Svalbard kan vi eksportere løsningene. Mange øyer har samme utfordringer, og Svalbard kan være et perfekt utstillingsvindu på norsk innovasjonskraft, mener Haugland.
Han holder muligheten åpen for at en fossil backup-løsning for å ivareta forsyningssikkerheten. I dag er reservekraftverket på Svalbard dieseldrevet.
Kan få teste ny teknologi
Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) har i mange år ønsket seg en energiomstilling i Longyearbyen, og er glad for at det nå ser ut til å komme en løsning.
– Løsningen kan bli gass eller pellets. Det viktigste er at den er sikker og forutsigbar, men også så miljøvennlig som mulig. Vi har også pekt på ammoniakk som mulig løsning, og vi ser ikke på det regjeringen sier som noen bremsekloss. Vi fortsetter som før, sier Olsen.
Hittil har lokalstyret jobbet mest med en ny løsning for back-up-kraft, blant annet har de bestilt Norges største batteripakke for å jevne ut toppene i strømnett. Nå skal de se på alternativer for å erstatte kullet.
– Mange vil teste ny teknologi her oppe. Det er greit, så lenge de ikke forstyrrer vår energiforsyning. Vi vil ikke kompromisse med driftssikkerheten, sier Olsen.