ENERGI

Kull dekker nærmere 80 prosent av Polens energibehov – men nå kommer solenergien

Kullgruvene må stenges innen 2049 for å nå EUs planer om utslippskutt.

Solceller er blitt svært populære i Polen etter at myndighetene valgte å gi solide støtteordninger til folk for å få dem til å skifte ut gamle kullfyrte kjeler med ny og ren energi.
Solceller er blitt svært populære i Polen etter at myndighetene valgte å gi solide støtteordninger til folk for å få dem til å skifte ut gamle kullfyrte kjeler med ny og ren energi. Foto: Frank May / NTB
21. mai 2021 - 07:19

Satsing på solenergi er en av løsningene når Polen gradvis skal avvikle kullkraft for å møte EUs mål om utslippskutt.

Polen har lenge hengt etter andre EU-medlemmer når det gjelder å utnytte solenergi, men nå endrer bildet seg. Nye statlige tilskudd har ført til at solcellepaneler dukker opp på tak og vegger over hele landet – og i et enestående tempo.

Polen har vært kjent for sine sterkt kullforurensede byer og landsbyer. Kull i Polen har vært det «svarte gullet».

Kull dekker fortsatt nærmere 80 prosent av Polens energibehov – men gruvene må stenges innen 2049 for å nå EUs planer om utslippskutt. Derfor har landets myndigheter blitt tvunget til å lete etter – og subsidiere grønnere løsninger.

Var tidlig ute

I byen Skawina sør i landet var 74 år gamle Andrzej Machno en av de første til å starte en grønnere tidsalder. Han byttet ut sin gamle kullfyrte kjele med solcellepaneler.

– Byrådet ga oss penger for å bytte til solenergi, så vi benyttet anledningen. Andre fulgte etter. Det var et strålende valg, sier Machno, mens han leker med barnebarnet i hagen sin.

– Vi puster nå mye bedre i Skawina, sier Machno. Byen har i mange tiår vært sterkt preget av forurensning.

Stor interesse for solceller

– Vi ser i dag stor interesse for å installere solcelleanlegg i Polen, forteller Ryszard Wnuk, ekspert på fornybar energi i Det nasjonale energibyrået KAPE.

For øyeblikket er rundt 70 prosent av Polens solcelleanlegg fortsatt små, og de består av utstyr med en gjennomsnittlig effekt på 8 kilowatt.

Men på fem år gikk Polen fra å ha bare 187 megawatt (MW) i solcellekapasitet til 3.935 MW i 2020. Det skyldes delvis økningen i solceller på tak.

I fjor hadde Polen med sine 38 millioner innbyggere en vekst på 155 prosent i solsektoren. Til sammenligning var veksten på verdensbasis gjennomsnittlig på 22 prosent. Det viser tall fra International Renewable Energy Agency (IRENA).

Wnuk mener at sjenerøse offentlige tilskudd, samt muligheten til å selge overskuddsenergi inn i lokale nett, har gjort solceller svært populære i Polen.

Les også

Solceller var ukjent

– For ti år siden visste ingen i Polen hvordan man skulle uttale ordet solceller, sier Dawid Zielinski, administrerende direktør i firmaet Columbus Energy.

Selskapet så dagens lys for sju år siden og er en av Polens pionerer på området. I dag er 3.500 mennesker ansatt i selskapet, som er registrert på børsen. Det langsiktige målet er det internasjonale markedet.

– I dag vet alle at sol, vind og andre fornybare energikilder er den eneste måten å slippe å betale enorme strømregninger, mener Zielinski.

Det er med tanke på fremtiden at han investerte i det som snart vil være verdens første industrielle produksjonen av en ny type solcelleanlegg, belagt med perovskittfilm. De er både lettere, mer fleksible og billigere å produsere.

De kan enkelt festes til nesten hvilken som helst overflate – det være seg bærbare datamaskiner, biler, droner, romfartøy eller bygninger – for å produsere strøm – til og med i skyggen eller innendørs.

En uventet ulempe

Tilbake i byen Skawina sier Machno fleipende at solcellepaneler har en stor ulempe for ham.

– Før måtte jeg laste seks tonn kull i kjelen hver måned og deretter fjerne asken.

– Nå sitter jeg bare der og drikker øl. Resultatet er at jeg har gått opp i vekt, sier han og ler.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.