OLJE OG GASS

Kontrollkomiteen vil ikke åpne sak mot oljeministeren etter gigantisk regnefeil

Da Barentshavet sørøst skulle konsekvensutredes ble en gigantisk regnefeil (innfelt) gjort i Oljedirektoratet.
Da Barentshavet sørøst skulle konsekvensutredes ble en gigantisk regnefeil (innfelt) gjort i Oljedirektoratet. Foto: Montasje
4. mai 2018 - 09:35
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) slipper å svare kontrollkomiteen om regnefeil som ble gjort da Barentshavet sørøst ble åpnet for oljevirksomhet.
 

Miljøpartiet De Grønne (MDG) mener statsråden har feilinformert Stortinget og ba kontroll- og konstitusjonskomiteen om å åpne sak.

I fjor ble det avdekket at Oljedirektoratet i konsekvensutredningen feilberegnet prognosene for framtidige inntekter fra Barentshavet Sørøst med over 100 milliarder kroner. Beslutningen om å gi tillatelse til oljeleting i området ble tatt av Stortinget i 2013, da de rødgrønne hadde flertall.

MDG mener imidlertid Søviknes har ansvar for ikke å ha rettet opp i manglene i konsekvensutredningen og sørget for korrekt informasjon til Stortinget.

Sendes til fagkomiteen

Men kontrollkomiteen mener saken hører naturlig hjemme hos energi- og miljøkomiteen, som har til behandling en sak om utbygging og drift av Johan Castberg-feltet.

– Komiteen kan eventuelt følge opp saken i etterkant av behandlingen i komiteen, skriver kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) i et brev til MDGs stortingsrepresentant Per Espen Stoknes.

Stoknes mener beslutningen stinker av «oljekameratskap» og anklager komiteen for ansvarsfraskrivelse.

– Her har trolig både Arbeiderpartiet og Senterpartiet sett at dette potensielt kan ramme deres egne folk, som tross alt åpnet Barentshavet Sør-øst med daværende oljeminister Ola Borten Moe. Dette til tross for at kontrollsaken går på Søviknes, som ikke har løftet en finger for å rette opp i feilene fra den forrige regjeringen.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) får kritikk fra MDG for ikke å rette opp feilene i konsekvensutredningen for Barentshavet sørøst. <i>Foto:  Terje Bendiksby / NTB scanpix</i>
Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) får kritikk fra MDG for ikke å rette opp feilene i konsekvensutredningen for Barentshavet sørøst. Foto:  Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Styrer på feil grunnlag

Stoknes mener det ikke gir mening å behandle saken sammen med stortingsmeldingen om Johan Castberg-feltet, etter som dette ligger vest i Barentshavet.

– Dette gir i prinsippet blankofullmakt til fremtidige statsråder om at det er greit å styre landet på feilaktig faktagrunnlag. Hvordan skal innbyggerne kunne stole på politiske vedtak da? spør MDG-representanten.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.