OLJE OG GASS

Kontrakter for 11 mrd: Aibel, Aker Solutions og Kværner skal bygge andre fase av Sverdrup

Den ene kontrakten alene er verdt åtte milliarder kroner. 

Statoil tildeler intensjonsavtaler for utviklingen av Johan Sverdrup fase 2 for over 11 milliarder kroner. Fase 2 omfatter utvikling av ytterligere en prosessplattform til feltsenteret + satellittområdene Avaldsnes, Kvitsøy og Geitungen, samt kraft fra land til Utsirahøyden .
Statoil tildeler intensjonsavtaler for utviklingen av Johan Sverdrup fase 2 for over 11 milliarder kroner. Fase 2 omfatter utvikling av ytterligere en prosessplattform til feltsenteret + satellittområdene Avaldsnes, Kvitsøy og Geitungen, samt kraft fra land til Utsirahøyden . Foto: Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
5. apr. 2018 - 07:59

Statoil og de signerer i dag på vegne av Johan Sverdrup en intensjonsavtale med Aibel for bygging av dekket til prosessplattformen til andre fase av utbyggingen.

I tillegg signererer oljeselskapet også en intensjonsavtale med Aker Solutions-Kværner joint venture for modifikasjoner på Johan Sverdrup feltsenteret.

Samlet verdi er på over 11 milliarder kroner.

Selskapets største prosjekt noensinne

Kontrakten som tildeles Aibel omfatter ingeniørarbeid, innkjøp og bygging (EPC) av dekket til en ytterligere prosessplattform (P2) som utvider prosesskapasiteten på Johan Sverdrup feltet fra 440.000 til 660.000 fat olje per dag etter oppstart av fase 2 i 2022.

Verdien på denne kontrakten er på nærmere 8 milliarder kroner.

Aibel skriver i en melding at med en verdi på åtte milliarder kroner og en vekt på nørmere 23.000 tonn er dette det største prosjektet i Aibels historie. I tillegg er det også en av de største individuelle kontraktene tildelt på norsk sokkel noen gang. 

Fase 2 inkluderer en ytterligere prosessplattform (P2) som utvider prosesskapasiteten på Johan Sverdrup feltet fra 440.000 til 660.000 fat olje per dag etter oppstart av fase 2 i 2022. <i>Foto:  Statoil</i>
Fase 2 inkluderer en ytterligere prosessplattform (P2) som utvider prosesskapasiteten på Johan Sverdrup feltet fra 440.000 til 660.000 fat olje per dag etter oppstart av fase 2 i 2022. Foto:  Statoil

– Dette er en dag å feire for Aibel, siden vi med dette mottar den ultimate bekreftelsen på at vi både har den nødvendige kompetansen og konkurransedyktigheten for å kunne levere et så stort og viktig prosjekt. Selskapet har opparbeidet en betydelig kompetanse fra arbeidet med boreplattformen til Johan Sverdrup, som nå ferdigstilles ved verftet vårt i Haugesund, sier administrerende direktør i Aibel, Mads Andersen i meldingen. 

Også kontrakten for boreplattformen hadde en verdi på åtte milliarder kroner. 

Plattformen vil består av tre moduler, to av dem - den øvre prosessmodulen og omformermodulen - vil bygges ved verftet i haugesund. Den tredje - hoveddekket - vil bygges ved Aibels verft i Thailand. 

Utstyrsmodul og modifikasjoner

Vis mer

Kværner og Aker Solutions skal gjennom et 50/50 eid samarbeidsselskap gjennomføre ingeniørarbeid, innkjøp og bygging av en ny utstyrsmodul på rundt 5000 tonn for stigerørsplattformen. I tillegg omfatter avtalen modifikasjonsarbeid på feltsenteret, og installasjon- og integrasjonsarbeid ute på feltet i forbindelse med fase 2 av utbyggingen.

Kontraktsverdien er på omkring 3,4 milliarder kroner, som vil deles likt mellom de to selskapene. Arbeidet vil starte i andre kvartal 2018 og ferdigstilles i 2022.

Arbeid med selve modulen vil bli utført av Kværner ved selskapets spesialiserte anlegg på Stord. For Kværner vil toppbemanningen på prosjektet være rundt 550 personer. Aker Solutions opplyser at 450 av deres ansatte i Stavanger vil være involvert i arbeidet. 

Inkludert ringvirkninger for underleverandører, tjenesteleverandører og lignende forventes kontrakten å generere arbeid for omtrent 2000 personer.

Endelige kontrakter senere i år

Første fase av Johan Sverdrup skal etter planen starte produksjonen sent i 2019.

Statoil skriver i en melding at de for å sikre synergier, kontinuitet og en helhetlig utvikling av feltet, nå tildeler intensjonsavtaler knyttet til utbygging av andre fase av feltet.

De endelige kontraktene vil bli undertegnet senere i år. Produksjonsstart for fase 2 er planlagt i 2022. 

Kontraktene har forbehold om godkjenning av Plan for utbygging og drift for Johan Sverdrup fase 2, som skal leveres inn til norske myndigheter i andre halvår 2018.

De to hovedkontraktene knyttet til andre fase av utbyggingen, vil bidra med arbeid til en rekke verft langs norskekysten – først og fremst i Haugesund, Egersund og Stord. Ingeniørarbeidet hos Aibel vil skje primært i Asker og hos Aker Solutions i Stavanger.

Kontraktene vil bidra med opp til mer enn 3000 arbeidsplasser i Norge i byggeperioden fram mot oppstart i 2022, skriver Statoil.

Selskapet opplyser videre at Johan Sverdrup-utbyggingen så langt har bidratt med kontrakter verdt mer enn 60 milliarder kroner, hvorav mer enn 70 prosent av disse har blitt tildelt leverandører i Norge.

– Stolt over jobben som er gjort

Også olje- og energiminister Terje Søviknes er fornøyd med dagens tildelinger.

I en uttalelse sendt på epost sier han at han synes det er gledelig at Aibel og Kværner/Aker Solutions har vunnet nye, store milliardoppdrag knyttet til byggetrinn 2 på Sverdrup.

– Jeg er både stolt over, og har dyp respekt for, den store jobben som er gjort i hele næringen, slik at nye prosjekter besluttes og norsk leverandørindustri vinner oppdrag knyttet til disse i sterk konkurranse. Sverdrup-utbyggingen er et levende bevis på hvor mange arbeidsplasser, store positive ringvirkninger og statlige inntekter petroleumsaktiviteten vår skaper, påpeker han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.