IT

– Kompromiss om datalagring er umulig

NITO-president Marit Stykket mener det ikke er mulig å kompromisse på datalagringsdirektivet.
NITO-president Marit Stykket mener det ikke er mulig å kompromisse på datalagringsdirektivet. Bilde: Dag Yngve Dahle
18. jan. 2011 - 09:29

– Det er knyttet stor spenning til hva en rekke Høyre-representanter vil foreta seg. Ifølge medieoppslag kan det virke som om de sterkeste motstanderne har resignert, sier NITOs president Marit Stykket.

NITO er med sine 67.000 medlemmer Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med høyskole- og universitetsutdanning.

Ja eller nei

– Det er ikke mulig å kompromisse på datalagringsdirektivet. Det sies ja eller nei til et direktiv. Sier man ja, kan man velge å legge seg på minstestandard, men personvernet er under angrep uansett. Direktivet vil endre noen viktige prinsipper for hvordan vi organiserer samfunnet, sier Stykket.

Høyres saksordfører for behandlingen av direktivet i transport- og kommunikasjonskomiteen, Ingjerd Schou fra nei-fylket Østfold, sier at saken er til diskusjon internt i partiet, og hvilket standpunkt Høyre lander på, er ikke avgjort.

– Jeg vil på det sterkeste advare regjeringen mot å ta Høyres stemmer for gitt, sier Schou.

Hun mener NTB publiserer spekulasjoner «uten rot i virkeligheten» ved å skrive at dataslaget i Høyre snart er over og at motstanderne har resignert.

Les også: Politiet krever tolv måneders datalagring

Dette bør du vite om DLD

Få klare motstandere

Schou vil ikke spekulere i hvorfor så få av Høyres stortingsrepresentanter har flagget sin prinsipielle motstand, men viser til at saken «er i prosess» og at den skal behandles grundig, både i komiteen og internt i Høyre.

Høyres gruppemøte skal onsdag ha sin første gjennomgang av direktivet etter at det formelt ble tatt opp som sak i Stortinget 11. januar. Det vil også stå høyt på sakskartet når Høyres sentralstyre møtes neste mandag. Hovedpunktet blir hvilke krav som må innfris for at partiet skal innlede forhandlinger med Ap.

Arbeiderpartiet trenger Høyres støtte for å få det EØS-relevante direktivet vedtatt i Stortinget, etter planen før påske. Alle øvrige partier, i og utenfor regjering, sier klart nei og vil at regjeringen skal bruke reservasjonsretten.

De mest profilerte motstanderne i Høyre mener at direktivets prinsipielle kjerne, tvungen lagring av trafikkdata om alle brukere i Norge, i realiteten er godkjent hvis Høyre innleder forhandlinger med Ap om tilpasning.

Les også: Måling viser flertall for datalagring

Ja til DLD

Kleppa vil ha DLD-kompromiss

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.