KARRIERELONN

Kommunene betaler best til nyutdannede ingeniører

...og private foretak headhunter de beste fra kommunene.

Kommuner konkurrer med olje- og gassnæringen om nyutdannede. Løsningen er å tilby høyere startlønn enn andre sektorer.
Kommuner konkurrer med olje- og gassnæringen om nyutdannede. Løsningen er å tilby høyere startlønn enn andre sektorer. Bilde: colourbox.com
8. mai 2013 - 10:00
Vis mer

Nyutdannede ingeniører får høyest startlønn hvis de begynner å jobbe i kommunesektoren, viser NITOs lønnsstatistikk for 2013.

Den gjennomsnittlige begynnerlønnen for kommuneingeniører er 37.307 kroner i måneden, mens nyansatte i private sektor starter i med 36.203 kroner som første lønnsnivå. Det utgjør 1104 kroner i forskjell.

– Positivt

– Det er generelt stor forskjell i lønn i privat og kommunal sektor. Ofte er det snakk om flere hundre tusen kroner i årslønn, i privat sektors favør. Det er overraskende og positivt at nybegynnerlønna i kommunen er høyere. Det er kanskje er tegn på at kommunene ser behov for å rekruttere nyutdannede. Men dessverre går det ikke lang tid før lønna i privat sektor er betydelig høyere enn i kommunal sektor, sier Kjetil Lein, leder for forhandlingsutvalg kommune i NITO.

Begynnerlønnen for sivilingeniører i kommunesektoren ligger ikke så mye høyere, ifølge Teknas lønsstatistikk. De får 455.416 kroner i årslønn, eller 37.951 kroner månedslønn.

Dermed er det bare 644 kroners forskjell i månedslønn mellom sivilingeniører og ingeniører i kommunene.

Les også:

Har seg selv å takke

Lein sier at mange kommuner sliter med å rekruttere nyutdannede ingeniører.

I Nitos studentundersøkelse hvor 9000 medlemmer ble spurt, ville bare 2,7 prosent jobbe i kommunesektoren, mens 77 prosent mente at den private sektoren var en mer spennende arbeidsplass.

– Kommunesektoren har ikke vært flink nok til å markedsføre overfor unge ingeniører at det er gøy og utfordrende å jobbe i kommunen. Man får blant annet god kjennskap til saksbehandling, politiske systemer, forvaltning av lovverk samt godt innsyn i plan- og reguleringsarbeid. 

Han legger til at pensjon, ryddige arbeidsvilkår, barnehageplass, jobb til ektefelle, betalt flytting og hus er noe de kan tilby utenom lønn.

Også sivilingeniører foretrekker å jobbe innen næringslivet. Teknas arbeidsmarkedsundersøkelse for 2012 viser at 80,6 prosent har fått seg jobb i privat sektor, de fleste innenfor bygg-, maskin-, marinteknikk- og petroleumsnæringer.

4,3 prosent av studentene fikk seg jobb innen kommunal sektor, mens rundt 15 prosent av studentene får jobber i statlig sektor, dette gjelder for eksempel endel av dem med fagbakgrunn innen biologi og planfag.

Lønnsforhandling: Tre trinn til høyere lønn  

Tar de beste fra kommunene

Selv om begynnerlønna for ingeniører er best i kommunesektoren, så er det den private sektoren som totalt sett har høyest gjennomsnittslønn - med 50.231 kroner. I kommunesektoren er snittlønna 43.689 kroner, altså 6542 kroner mindre per måned.

Erfaring som kommuneingeniør kan bli veldig attraktiv for det private næringslivet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– Det er et paradoks at kommunen utdanner og oppdrar de nyutdannede til å bli dyktige ingeniører før de beste blir headhuntet til privat sektor. Og når kommuner ikke finner den riktige kandidaten til å demme opp for ingeniørmangelen, ansetter de personer uten den riktige kompetansen. Det fører til at noen kommuner er ute av stand til å utføre sine lovpålagte oppgaver.

Ifølge Lein medfører det at kommunene må kjøpe ingeniørtjenester fra konsulenter.

– Bra for konsulentene, men fordyrende for kommunene, mener Lein.

Les også: Disse kvalitetene leter hodejegerne etter

Konkurrer mot oljebransjen

Oslo kommune er en av kommunene som sliter med å få tak i elektro-, vann- og avløpsingeniører.

Lars Hem, sjefsingeniør i vann- og avløpsetaten, registrerer at ingeniørkullene som begynte å jobbe på 1970-tallet er i ferd med å pensjonere seg.

– Det er veldig vanskelig å rekruttere ingeniører som skal ta over etter dem. Svært mange vil heller ha jobb i næringslivet, og da særlig innen olje- og gassbransjen. Men vi har tett kontakt med Universitet i Ås og studiestedene i Trondheim for å få tak i ingeniører.

– Kommuner har fått urettferdig dårlig rykte på seg. Vi jobber faglig på et veldig høyt nivå, sier Hem.

Han sier at ingeniørlønnen i Oslo kommune er høyere enn mange andre steder.

– Det skyldes høye levekostnader, men også at det er vanskelig å få tak i ingeniører, sier Hem.

Les også: En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften

Sivilingeniører får mindre

Sivilingeniører som begynner å jobbe i staten får lavere lønn enn ingeniører i staten:

Sivilingeniører får 427.497 kroner i startlønn, eller 35.624 kroner i måneden.

Ingeniører får 731 kroner mer når de begynner å jobbe for staten, eller 36.355 kroner i månedslønn.

Den generelle lønnsøkningen fra 2012 til 2013 var aller høyest i staten med hele 7 prosent økning, mot 5,7 prosent i kommunesektoren og 4,5 prosent i det private.

Den høyeste startlønna er for sivilingeniører finnes i privat sektor. De starter i snitt med en årslønn på 470.355 kroner, eller 39.196 kroner i måneden. 

Les også: Trenger flere ingeniører, færre sivilingeniører

Lavest lønn i helsesektoren

Bioingeniører og ingeniører som jobber i helsesektoren har lavest lønn, i følge NITOs lønsstatistikk.

Deres gjennomsnittlige lønn starter på 31.081 kroner.  Gjennomsnittslønna for ansatte i helsesektoren er 37.912 kroner. Det er 12.319 kroner forskjell mellom deres lønn og lønn til ingeniører i den private sektoren.

Ifølge en undersøkelse fra 2012 som Nito gjennomførte blant sine medlemmer i helsesektoren, er 46,6 prosent av bioingeniørene misfornøyd eller svært misfornøyd med lønnen de får. Bare 26,8 prosent av bioingeniørene svarte at de er fornøyd med hvor mye de tjener.

Les også: Dette blir ingeniører spurt om på jobbintervju

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.