BYGG

Kollen sjekkes for miljøgifter

PCB-ALARM: Holmenkollen sto klar til OL i 1952, da PCB var vanlig i mørtel. En omfattende miljøsanering kreves før man vet med sikkerhet om betongen kan brukes på nytt.
PCB-ALARM: Holmenkollen sto klar til OL i 1952, da PCB var vanlig i mørtel. En omfattende miljøsanering kreves før man vet med sikkerhet om betongen kan brukes på nytt. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
13. des. 2007 - 14:20

– Sammen med Norconsult har vi satt i gang en prosess for å sjekke den miljømessige tilstanden på bakken, sier Bjørn Clausen, som er Multiconsults prosjekteringsleder for Midtstubakke og øvrige anlegg.

Eksperter har tidligere uttalt til TU.no at Holmenkollen kan være en miljøbombe.

Bestemmes mandag

Mandag avholder de et møte for å bestemme i detalj hvilke undersøkelser som er nødvendige.

– Vi må se på hva en rehabilitering vil innebære i forhold til det bygget som står der i dag. Hva som kan bli gjort avhenger av vedtakene fra byrådet og bystyret, sier Clausen.

Det er imidlertid klart at konstruksjonen må sjekkes grundig for både PCB og asbest.

Ingen ekspert-tvil

I oktober sa flere eksperter til TU.no at de fryktet store PCB-forekomster i både mørtler og maling på den gamle betongkonstruksjonen.

– Spesielt ille miljømessig er det nok på områder hvor det ble gjennomført renovering og reparasjoner i årene etter bakken ble bygd, sa prosjektlederen for Gjenbruksprosjektet i Vegdirektoratets teknologiavdeling, Gordana Petkovic, den gang.

Teknisk sjef i Veidekke Gjenvinning, Fredrik Gaustad, sa at eventuelle PCB-funn måtte medføre en enda grundigere undersøkelse:

Worst case er at hele bakken må behandles som farlig avfall, sa han til TU.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.