KARRIERE

Knallhard kamp for "ukjent" ingeniørutdanning

Sarah Engan Johansen
1. okt. 2008 - 07:03

Forsvarets Ingeniørhøgskole

  • Forsvarets ingeniørhøgskole (FIH) ligger på Jørstadmoen ved Lillehammer. Skolen utdanner høgskoleingeniører med bachelorgrad i telematikk. Studiet tar 3 år pluss praksis.
  • I tillegg til å bli ingeniører får elevene en solid befalsutdanning, som gir godt grunnlag for senere lederstillinger.
  • Ingeniører fra FIH har kompetanse til å ivareta utvikling, drift og vedlikehold av Forsvarets tele- og datasystemer. De kan arbeide for alle forsvarsgrener, nasjonalt og internasjonalt.
  • I studiets siste del kan elevene velge mellom en spesialisering innenfor informasjonssikkerhet eller kommando, kontroll og informasjonssystemer.
  • Bachelorgraden tilsvarer den utdanning man får ved sivile ingeniørhøgskoler, og kan senere kombineres med sivile masterstudier.

Ingeniøraspiranter setter hvert år av store deler av sommerferien til FOS (Felles opptak og seleksjon) – en kamp om studieplasser søkere til ingeniørstudier ellers i Norge glatt hopper over.

Nakne kropper i mørk skog

Aspirantene evalueres kontinuerlig opp mot lederegenskaper og samarbeidsevne. De må gjennom et nåløye smidd av psykiske og fysiske tester, og til slutt over en uke i telt.

Knotten svirrer så tett at skyggene i underskogen ikke kunne ha blitt mørkere. Et par av guttene har armer som er helt rødhovne av stikk. De smiler likevel. Vi spør om det ikke er myggstift tilgjengelig og får til svar at ”ja, men det hjelper ikke”.

De er slitne nå, aspirantene.

Klærne er fulle av gjørme etter to runder i en hinderbane i skogen. De vrenger av seg alt på stedet når de får beskjed om at det er ok å skifte uniform. Nakne kropper på en åpen plass i solen, midt i en skog som for øyeblikket rommer rundt 800 kjempende aspiranter.

Foreslår karakterminstekrav i matte

Variasjoner

Det er ikke bare ingeniørstudiesøkerne som er på øvingsområdet på Evjemoen ved Kjevik. Så å si alle befalskolene i forsvaret kjører opptak på Kjevik disse ukene. Dette gir bedre effektivisering og letter logistikken totalt.

Å hevde seg på den måten som kreves på FOS, er ikke enkelt for mange av ungdommene som møter opp.

Flere har interesser hjemme som tilsier at de tilbringer timer hver dag foran en skjerm. Mange har aldri prøvd seg skikkelig i en 3000 meter-løype. Kombinasjonen ”datanerd med gode karakterer samt iboende atlet” er med andre ord vanskelig å finne.

Kreative evner

På den åpne plassen i skogen har aspirantene dumpet ned på pakksekkene sine. De er delt opp i lag. Noen av de sitter og snakker lystig. Andre bruker den etterlengtede pausen til å drikke vann og lukke øynene et par sekunder. De er sultne, og ifølge et par av aspirantene hjelper det å lukte på godteripapir.

Det stilles opp og en sort, blank bil kjøres inn på grusveien ved den åpne plassen. En pyntet offiser stiger ut, og neste oppdrag er gitt. Dette er noe annet enn testene i skogen som stort sett består av fysisk slit og mental pushing.

Nå skal det lages et festmåltid med underholdning, mat, borddekking og pynt – og ingen av delene finnes lett tilgjengelig langt ut i øvingsområdet hvor aspirantene nå står oppstilt. Ingeniøraspirantene har fått god tid – de evalueres nå på hva de gjør med den gode tiden, initiativ og kreativitet.

Råd til å være kresen?

Det skrikes etter ingeniører i Norge om dagen. Ikke mange har råd til å bortprioritere søkere med lavt karaktersnitt som gjerne vil inn. Til tross for problemer med å finne mange og gode nok kandidater er likevel terskelen for innpass på FIH høy.

Søkerne skal være sterke i realfag, ha lederpotensial og kunne hevde seg fysisk.

I løpet av ukene på FOS løfter aspirantene bensinkanner, pleier sårede og går lange marsjer. De heldige utvalgte møter på FIH på Lillehammer dagen etter opptaksprøvene er avsluttet.

Klar for fremtiden

Troppen av FIH-aspiranter marsjerer av gårde mot området hvor de skal gjøre i stand til festmåltidet. De har fått i oppgave å ordne med bord og å pynte.

Kun tre av aspirantene er jenter. Likevel er det ingen reaksjon når en av guttene stadfester at dette er vel en typisk oppgave som må gjøres av jenter. Dette er et team og det jobbes sammen om å nå målet.

Det er ikke lange biten de må gå. De dumper ned på sekkene i skyggen og begynner å diskutere hvordan de skal løse oppdraget uten utdelt utstyr. Det kløs på knottstikkene og igjen siger varmen og trettheten ned over gruppen. Alle er fast bestemt på at de skal komme inn og gleder seg til opptaket er over.

NOKUT vil ha færre fagmiljøer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.