KLIMA

Kjernekraftulykke truer matproduksjonen

HARDT RAMMET: En åker ligger brakk i nærheten av det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi nordøst i Japan. Store jordbruksområder i denne regionen er så sterkt forurenset av radioaktivitet, at de ikke lenger kan brukes til produksjon av matvarer, advarte fagfolk tirsdag. Regionen ble 11. mars i år rammet av et jordskjelv og en tsunami, og kraftverket fikk store skader.
HARDT RAMMET: En åker ligger brakk i nærheten av det katastroferammede atomkraftverket Fukushima Daiichi nordøst i Japan. Store jordbruksområder i denne regionen er så sterkt forurenset av radioaktivitet, at de ikke lenger kan brukes til produksjon av matvarer, advarte fagfolk tirsdag. Regionen ble 11. mars i år rammet av et jordskjelv og en tsunami, og kraftverket fikk store skader. Bilde: Reuters / Scanpix
15. nov. 2011 - 08:38

Dette kan føre til alvorlig svikt i produksjonen av matvarer, advarer fagfolk.

– Atomkraft avgjørende for å møte energibehovet

Japan må legge nye kraftplaner

– Sterkt forurenset

En internasjonal forskergruppe har funnet sterkt forhøyde verdier av stoffet cesium i prøver av jord fra Fukushima-området nordøst i Japan, ble det meldt tirsdag. Atomkraftverket Fukushima Daiichi ble etter et jordskjelv i mars i år rammet av en alvorlig ulykke.

– Hele det administrative området Fukushima er sterkt forurenset, heter det i en studie forskerne har offentliggjort i det amerikanske vitenskapsakademiets tidsskrift PNAS. Verst rammet er områdene nordvest for kjernekraftverket.

Atomansvarlige får sparken i Japan

Japan-reaktorer i drift etter stresstest

Cesium-137

Studien konsentrerer seg om spredning av stoffet cesium-137, som har en halveringstid på 30 år og derfor vil påvirke miljøet i flere tiår framover. I prefekturet Fukushima er innholdet i dette stoffet i jordsmonnet langt høyere enn grensen for trygg produksjon av mat.

Japan undervurderte tsunamifare

Etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars i år, ble salget av en rekke typer mat produsert i området stanset. Japanske forbrukere frykter helseskader og har heller ikke etterspurt disse matvarene, melder nyhetsbyrået AFP.

Norge fikk ikke atomrapport

– Atomberedskapen er for dårlig

Borten Moe frykter nordisk atomkutt

Doblet antall søkere til kjernekraftstudier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.