KRAFT

Kjernekraftproblemer kan sende prisene til himmels

KJERNEKRAFTPROBLEMER: Problemer med kjernekraftverket i Ringhals i Sverige kan bidra til å sende norske kraftpriser til himmels.
KJERNEKRAFTPROBLEMER: Problemer med kjernekraftverket i Ringhals i Sverige kan bidra til å sende norske kraftpriser til himmels.
Øyvind LieØyvind Lie
2. des. 2010 - 11:05

De to svenske reaktorene Oskarshamn 3 og Ringhals 1 skulle etter planen bli satt i drift igjen i løpet av gårsdagen. Det gikk ikke som planlagt.

Kraftprodusentene er forpliktet til å sende meldinger til spotbørsen hvis de har problemer med kraftverkene sine. I går kveld informerte Ringhals om at deres reaktor nummer 1 med en effekt på 855 MW er ute av drift på grunn av problemer, og at det er uvisst når den blir klar igjen.

I går kveld meldte også Oskarshamnverket om at Oskarshamn 3 med en installert effekt på 1400 MW vil trenge mer tid enn planlagt på å komme i produksjon igjen. Hvor lang tid, er ennå uvisst.

Les også: Nå avgjøres vinterens strømpris

Usikkerhet

Dette har skapt enda mer usikkerhet i kraftmarkedet, og prisen i det finansielle kraftmarkedet for 1. kvartal 2011 har steget med om lag en euro/MWh til 64.90 euro/MWh fra i går til i dag.

At problemene med kjernekraftverkene kommer samtidig med at beholdningen av vann og snø i Norden er 40 TWh mindre enn normalt, bidrar til at prisene kan bli svært høye, sier analytiker Ole Tom Djupskås i Point Carbon.

– Spotprisen for i morgen, som settes i ettermiddag, kan bli høy. Jeg tipper den stiger fra 74,90 til i overkant av 77 euro/MWh. Prisen i morgentimene i morgen vil bli veldig høye, sier han. Årsaken er svært kaldt vær, minimalt med vindkraft i Danmark og høye priser på kontinentet.

Les også: Her er årsaken til norsk kraftkrise

Enda dyrere i Midt-Norge

77 euro/MWh tilsvarer 62,1 øre/kWh. I tillegg må abonnenter med spotavtale betale et påslag til sin strømleverandør, i tillegg til moms, elavgift og nettleie. Kraftprisen i enkelte regioner, som Midt-Norge, kan bli høyere enn spotprisen på grunn av manglende overføringskapasitet mellom regionene. Det har i det siste vært tilfelle i Midt-Norge.

Djupskås regner med at områdeprisen for Midt-Norge blir høyere enn i resten av Norge, men kan ikke komme med noe konkret anslag.

Markedsaktørene har vært svært kritiske til at kjernekraftoperatørene informerer upresist om reparasjoner ved reaktorene. Sist vinter var problemer med de svenske reaktorene hovedårsaken til at prisene ble så høye.

Les også: – Norge må eksportere kraft

Mer om saken:

Hydro og Elkem: Bidrar til lavere strømpris

– Tømmer vannmagasinene

– En alvorlig situasjon

Politikerstyrt strøm dyrest

Norge på strømpristoppen

Vil ha høyere strømpris på luksusforbruk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.