KRAFT

Politikerstyrt strøm dyrest

MARKEDSSTYRT: - Strømprisene ville vært høyere med politikerstyrt strøm, hevder Statkraft.
MARKEDSSTYRT: - Strømprisene ville vært høyere med politikerstyrt strøm, hevder Statkraft. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
2. sep. 2010 - 12:57

Når strømprisen går i været som i Midt-Norge i vinter, er det mange som vil tilbake til gamle dager da kraftprisen var politisk styrt. Det ville derimot ikke vært lønnsomt, viser en tabell utarbeidet av Statkraft.

– Tabellen viser at kraftprisen har vært lavere enn den ville vært hvis man hadde opprettholdt det gamle regimet, forteller Lars Magnus Günther, kommunikasjonsrådgiver i Statkraft.



Statkraftprisen

Inntil 1991 var kraftprisen i Norge politisk styrt og kalt Statkraftprisen.

LAVERE PRIS: - Tabellen viser at kraftprisen har vært lavere enn den ville vært hvis man hadde opprettholdt det gamle regimet, forteller Lars Magnus Günther, kommunikasjonsrådgiver i Statkraft
Inntil 1991 var kraftprisen i Norge politisk styrt og kalt Statkraftprisen. Lars Magnus Günther, Statkraft. Per Thrana

– Den gang oppjusterte man kraftprisen etter konsumprisindeksen, forklarer Günther, som mener at dagens system er mye mer effektivt og lønnsomt både for forbruker og samfunnet.

– Samfunnsøkonomisk har dagens system gitt en gevinst. I dag utnytter vi ledig kapasitet i hele det nordiske systemet og det gjør at en samfunnsmessig viktig ressurs blir fordelt på en riktigere måte



– Mer effektiv prissetting

Statkraft får støtte av Berit Tennbakk i Thema Consulting Group.

– Her er jeg helt enig med Statkraft. Markedet har ført til at ressurssene har blitt utnyttet på en bedre måte og vi har fått en mer effektiv prissetting.



Våte og milde år

– Statkraft har i tabellen tatt utgangspunkt i engrosprisen. Hvis man hadde tatt utgangspunkt i husholdningsprisen ville bildet vært litt annerledes med høyere priser de fleste årene før 1997, mener Tor Arnt Johnsen, seksjonssjef for analyse i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

– Husholdningene fikk ikke full nytte av omleggingen før i 1997, da ble det gratis å skifte strømleverandør, sier seksjonssjefen, som forteller at flere av de første årene etter liberaliseringen av kraftmarkedet både var våte og milde.

– Vi hadde mer nedbør enn normalt i den perioden.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

LAVERE PRIS: - Tabellen viser at kraftprisen har vært lavere enn den ville vært hvis man hadde opprettholdt det gamle regimet, forteller Lars Magnus Günther, kommunikasjonsrådgiver i Statkraft.

– Riktigere investeringer

Johnsen understreker at det politiske målet med liberaliseringen ikke først og fremst var å få lavere strømpriser, men riktigere investeringer.

– En markedsbasert kraftpris gjør at vi får de mest lønnsomme investeringene totalt sett. Forventet strømpris må nå et visst nivå for at det er lønnsomt å investere. Markedsbaserte investeringer er lønnsomt for AS Norge.



– Større fleksibilitet

Det er Einar Hope, professor ved Norges Handelshøyskole enig i:

– Markedet har sørget for en god prisutvikling, og reflekterer både overskudds- og knapphetssituasjoner. Samtidig har markedet gitt oss større fleksibilitet. Hadde det ikke vært for at vi er knyttet til det nordiske markedet ville nok prisene vært høyere i 2002- 2003, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.