KRAFT

– Kjernekraftillusjonen har sprukket

ATOMKRAFTILLUSJON? Eva Joly mener sjokket nå er så stort fordi katastrofen skjer i et så velfungerende samfunn som Japan.
ATOMKRAFTILLUSJON? Eva Joly mener sjokket nå er så stort fordi katastrofen skjer i et så velfungerende samfunn som Japan. Bilde: Truls Tunmo
15. mars 2011 - 16:15

Hun mener et Europa uten kjernekraft er veien å gå, noe også EUs energikommissær Günther Oettinger mener EU bør vurdere.

– Jeg tror at det som skjer i Japan, viser hele verden tydelig at den illusjon som atomverkprodusenter og multinasjonale selskaper har villet selge oss, den har nå sprukket, sier Joly etter et møte med miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) i Brussel tirsdag.

Les også:

– Løft for fornybar

– Det er ingen lenger som tror på det når Tokyos skjebne i dag avhenger av vindretningen fra Fukushima, sier Joly til NTB.

Hun mener sjokket nå er så stort fordi katastrofen skjer i et så velfungerende samfunn som Japan, men hun tror samtidig det vil styrke satsingen på fornybar energi.

– Jeg tror dette er et løft fornybar energi, og for miljøvernideer. Jeg håper dette er en påminnelse for folk 25 år etter Tsjernobyl, sier den norsk-franske politikeren, som sitter i EU-parlamentet for De grønne.

Statens strålevern: – Ekstrem situasjon

Ny gjennomgang

Atomsikkerhet dominerte også det nordiske miljøvernministermøtet i Brussel tirsdag, der Erik Solheim deltok

– Tre ting som kom fram på møtet: Alle nordiske land er klare til å hjelpe Japan. Vi er enige om at Norden ikke er truet av utslipp i Japan. Og Sverige og Finland sier de vil gjennomgå sine sikkerhetstiltak ved sin kjernekraftindustri på nytt, sier Solheim.

Les også:

Pest og kolera

Han er sikker på at ulykken i Japan vil føre til en bred internasjonal debatt om kjernekraft.

– Norges viktigste bidrag er å sikre at vi ikke må velge mellom pest og kolera, altså kjernekraft eller kull.

– Dette blir et markert tilbakeslag for kjernekraftindustrien. Men det er viktig at dette ikke fører til mer bruk av kull, men mer fornybar energi og større energieffektivisering, sier Solheim til NTB.

Les også: – Hva i helvete foregår?

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.