INDUSTRI

Kjell Olavs selskap tar vare på returgodset vårt og sikrer verdensrekorden

I over 20 år har selskapet Infinitum AS sørget for at tomgodset etter at vi har slukket tørsten blir forsvarlig behandlet.

Samler inn tomgodset vårt: Adm. direktør i Infinitum AS, Kjell Olav A. Maldum leder et selskap som representerer en norsk verdensrekord.
Samler inn tomgodset vårt: Adm. direktør i Infinitum AS, Kjell Olav A. Maldum leder et selskap som representerer en norsk verdensrekord.
16. apr. 2020 - 20:30

Da Thorbjørn Berntsen var miljøvernminister gjennomførte han noe av det smarteste noen tilsvarende minister i noen land noen gang har gjort. Kapittel 6 i «Forskrift om gjenvinning og behandling av avfall» omhandler retursystemer for emballasje til drikkevarer. En enkel lett forståelig forskrift om det vi ofte betegner som pantegods.

Her sørget Berntsen og departementet for at industrien selv samlet inn og resirkulerte tomgodset. Ellers måtte de ut med et gebyr på 3,5 kroner per enhet. Jo flinkere de var, jo mindre penger skulle det koste. Klarte de 95 prosent, så var det gratis. Selvfølgelig ville de det, og produsenter og dagligvarehandel opprettet selskapet Infinitum AS som tok seg av innsamlingsjobben.

I dag er Norge verdensmester i innsamling. Nå er det gjenvinningsemballasje i form av aluminium og PET-plast som samles inn og som kan brukes om og om igjen med mye mindre ressursforbruk enn den gangen vi vasket glass- og plastflasker.

I dag snakker vi med sjefen for Infinitum AS, Kjell Olav Maldum, som stadig er vert for studiegrupper fra hele verden, som kommer for å se på hvordan vi i Norge har løst problemet med denne typen avfall. 

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Podkasten Teknisk Sett

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett. 

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Britta Fismen og Knut Sandven i Sonair jobber med å gjøre klar den første generasjonen 3D ADAR-sensorer for robotmarkedet.
Les også

Utvikler sensorer med ultralyd: – Selvfølgelig stor interesse fra bilprodusenter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.