MARITIM

Kinesisk selskap melder at de har ferdigstilt kombinert havbruk-, solcelle- og havvind-rigg

Riggen er den første som kombinerer flytende havvind og havbruk, ifølge Shanghai Electric.

Shanghai Electric melder at de har bygget en kombinert havvind-, havbruk- og solcellerigg.
Shanghai Electric melder at de har bygget en kombinert havvind-, havbruk- og solcellerigg. Foto: Shanghai Electric
Arne FenstadArne FenstadJournalist
3. nov. 2023 - 14:00

Konseptet er en plattform med tre søyler som skal være semi-nedsenkbar. Riggen har en 4 MW vindturbin, solceller og et sekskantet område i senter som kan brukes til fiskeoppdrett, heter det i en pressemelding fra Shanghai Electric. 

I full drift skal riggen kunne produsere 96.000 kilowattimer daglig, noe som tilsvarer det daglige forbruket til 42.500 personer, ifølge selskapet, som mener kombinasjonsdriften er en banebrytende måte å få ned karbonavtrykket samtidig som man bidrar til økonomisk vekst. 

Anlegget er bygget i en såkalt demonstrasjonssone, et tiltak Kinas myndigheter har opprettet for å utvikle et bærekraftig fiskeri og ta vare på biologisk miljøet til sjøs, på øya Nanri utenfor kysten av Kina mot Taiwan.

Konsekvensutredning i Norge

Ifølge pressemeldingen har riggen gjennomgått omfattende testing i nesten 200 forskjellige operasjonsforhold. 

Tidligere har det nederlandske selskapet Heerema lansert planer om oppdrettsanlegg i foten av havvindinstallasjoner kalt Aqua Wind Tower, der planen i 2019 var å teste det utenfor Skottland. 

Det norske Havforskningsinstituttet leder også et EU prosjekt som går ut på å dyrke tare og blåskjell i havvindparker utenfor Estland. 

I Norge er foreslåtte havbruk til havs-områder lagt til områder som også er satt av til havvind. NVE har bestilt en konsekvensutredning av hvordan vindinstallasjonene kan påvirke oppdrettsfisken. 

Noe av hensikten med det kinesiske anlegget er å flytte energiproduksjonen fra kysten og ut på dyphavet, ifølge Shanghai Electric, som foreløpig ikke har svart på TU spørsmål om saken. 

Vibecke Bondø er en av mentorene som vil bistå de håpefulle gründerne. Foto: Stiim Aqua Cluster
Les også

Jakter på gründere innen havteknologi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.