KRAFT

Kineserne vi forsyne britene med atomkraft

Er villige til å investere hundrevis av milliarder kroner.

I hele verden opereres nå 435 atomreaktorer. På verdensbasis er 62 nye reaktorer under bygging eller planlegging. Nå vil kinesere bygge fem nye atomkraftverk i Storbritannia.
I hele verden opereres nå 435 atomreaktorer. På verdensbasis er 62 nye reaktorer under bygging eller planlegging. Nå vil kinesere bygge fem nye atomkraftverk i Storbritannia. Bilde: Heidi Bredesen
21. juli 2012 - 09:35

Representanter for den kinesiske atomkraftindustrien har denne uka diskutert framtidige investeringer med flere britiske ministre, skriver The Guardian.

De kinesiske investorene skal være villige til å satse opptil 330 milliarder kroner på fem nye atomkraftverk i Storbritannia.

Stenger kullkraft

Kina har selv et nesten umettelig energibehov og har i løpet av kort tid bygd opp stor kompetanse innenfor atomkraft.

I 2009 besluttet myndighetene i Beijing å bygge ti nye atomkraftverk årlig framover, tre ganger så mange som resten av verden til sammen.

Les også: Verden bygger 62 nye atomreaktorer

Britene har også behov for energi. Innen 2015 skal de stenge ned hvert tredje kull- og oljefyrte kraftverk, og flere vil lide samme skjebne innen 2020.

Nye atomkraftverk skal dekke bortfallet av disse.

Midtøsten neste?

– Kineserne har penger og de har erfaringen, sier en sentralt plassert kinesisk kilde til The Guardian.

– De ser det som en mulighet til å demonstrere at de kan klare seg innenfor et av de mest regulerte atomkraftmarkedet i verden. Deretter kan de begynne å bevege seg inn på andre markeder i Afrika og Midtøsten, sier kilden som har gode kontakter i de kinesiske selskapene.

Ifølge The Guardian kommer kineserne trolig til å la et britisk forsyningsselskap stå for driften av atomkraftverkene, dersom planene blir realisert.

Les også:

Denne reaktoren tåler en jumbojet  

– Fukushima ble en vekker

Atomkraft stopper vindmøller i Finnmark  

Kola: 100 ganger bedre sikkerhet på 20 år  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.