BYGG

– Kan være grov uaktsomhet

KAN HA VÆRT UAKTSOM: - Praktisk og juridisk kan det se ut som om dette er grovt uaktsomt av Venold, noe som i seg selv kan være straffbart, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk.
KAN HA VÆRT UAKTSOM: - Praktisk og juridisk kan det se ut som om dette er grovt uaktsomt av Venold, noe som i seg selv kan være straffbart, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk. Bilde: Joachim Seehusen
Truls Tunmo
28. jan. 2011 - 16:00

Forrige uke ble det kjent at det hadde foregått ulovlig prissamarbeid i asfaltbransjen mellom Veidekke og NCC fra 1996 til 2009. En tidligere sjef i Veidekke avslørte prissamarbeidet.

– Han skal ha truet Veidekkesjef Terje Venold med krav om millionbeløp for å holde tett om saken. Først etter trusselen ble Konkurransetilsynet kontaktet av Veidekke-ledelsen, sier Petter Gottschalk til Teknisk Ukeblad.

Han henviser til oppslag i Aftenposten torsdag 27. januar.

Les også: Veidekkesjefen innrømmer samarbeid

– Burde ha visst

Veidekke fusjonerte med entreprenøren Kolo så langt tilbake som i 1999.

Ifølge Gottschalk er dette såpass lenge siden, at Venold burde ha visst hva som foregår i selskapet han leder.

– Praktisk og juridisk kan det se ut som om dette er grovt uaktsomt av Venold, noe som i seg selv kan være straffbart. Sannsynligheten for at han burde ha kjent til prissamarbeidet øker fordi fusjonen skjedde for mer enn ti år siden.– Pussig

Gottschalk mener man vanskelig kan påberope seg uvitenhet.

– Det er også pussig at det først reageres etter en konkret trussel, sier BI-professoren.– Nødvendige undersøkelser

Han trekker frem et eksempel som juridisk muligens kan sammenlignes med at Veidekke-sjefen hevder at han ikke visste noe om saken.

– Dersom en leilighet leies ut, plikter eier av leiligheten å forvisse seg om at denne for eksempel ikke benyttes av halliker til prostitusjonsvirksomhet. Juridisk har eieren av leiligheten en forpliktelse i så måte. Man skal gjøre nødvendige undersøkelser i egne rekker, sier Gottschalk.Ingen Venold-kommentar

Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få kommentar fra Terje Venold. Men konserndirektør i kommunikasjon i Veidekke, Kai Krüger Henriksen, sier:

– Vedkommende som har fremsatt trusler mot Venold har begrenset troverdighet og er under politietterforskning. Vi har nulltoleranse mot prissamarbeid og andre kriminelle forhold, men vi kan ikke sikre oss mot at enkelte ansatte er utro mot disse bestemmelsene. Ingen leder med 6500 ansatte kan forsikre seg mot dette, sier Krüger Henriksen til Teknisk Ukeblad.Flere bevissikringer

Konkurransetilsynet har gjennomført flere bevissikringer og tatt opp forklaring fra en rekke personer i flere byer i forbindelse med mistanke om ulovlig samarbeid i asfaltbransjen.

Den eneste kommentaren Konkurransetilsynet vil gi, kommer fra etterforskningsdirektør Eirik Stolt-Nielsen:

– Den første bevissikringen fant sted i februar 2010, den siste i november.

Les også: – Mafiatilstander i asfaltbransjen

Mer asfaltbråk: <br/> Påstår ulovlig oppkjøp

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.