KRAFT

Kan UV-lys brukes som usynlig fuglegjerde rundt vindparker?

Det skal Statkraft finne ut.

25. feb. 2014 - 15:41

Om to uker monterer Norsk institutt for naturforskning (NINA) ut to UV-lamper på Smøla, hvor Statkraft bygget Norges første vindpark.

Målet er å finne ut om fuglene på øya styret unna lyset, som ikke er synlig for mennesker.

Radar

En mobil radar skal fange opp om fuglene endrer adferd og slutter å fly gjennom det opplyste luftrommet. 

Allerede før Smøla vindpark ble bygget, var det sterke protester mot konsekvensene av vindparken for fuglelivet.

Hvert år dør kongeørn og andre fugletyper i møte med rotorblader og turbintårn. UV-lys kan være en del av løsningen.

– Det er gjort en del studier som viser at fugler reagerer på lys innenfor UV-spekteret som vi mennesker ikke kan se. Dersom vi finner ut at fuglene på Smøla reagerer på lyset vi setter opp, kan vi bruke UV-lys til å lage et slags gjerde rundt vindmøller for på sikt å forhindre at fugler flyr inn i disse, sier avdelingsingeniør Øyvind Hamre ved NINA til Teknisk Ukeblad.

Les også: Prisen for å male åtte vindturbiner: 750.000 kroner

Lyser om natten

Fullskalaprosjektet er en del av forskningsprogrammet INTACT, ledet av Statkraft. Prosjektet tester ut ulike løsninger i forsøk på å redusere fugledød.

I fjor sommer ble åtte turbiner i parken malt delvis sorte for å se om dette har innvirkning på fuglenes adferd.

Svartmalingen er imidlertid mest effektiv på dagtid. UV-lyset skal derfor testes ut i skumringen, på natten og i grålysningen.

– I starten skal vi lyse rundt til timer hver dag. Mot slutten av prosjektet gjør vi en randomisering av lyset, i tillfelle fuglene blir vant til UV-lyset og slutter å unngå det. Da kan vi blant prøve ut pulserende lys, sier Hamre.

Les også: «Vennligst ikke forsøk å skylde på oss. Vennlig hilsen vindkraften»

Utenfor vindparken

De to UV-lampene lyser med to forskjellige bølgelengder innen UV-spekteret. Lysene plasseres utenfor vindparken blant annet for ikke å forstyrre det allerede pågående prosjektet, som også inkluderer bruk av radarmålinger.

UV-lysene skal i stedet monteres på Veiholmen på Haugøya, i området hvor Statkraft vil sette opp en gigantisk havvindturbin for å teste potensiell turbinteknologi til det kommende Doggerbank-prosjektet på britisk sokkel.

– Her, lenger ut ved kysten, vet vi at det er mye fugl. Hovedfokuset vårt vil være å teste effekten av UV-lysene, men vi kommer også til å samle data for forekomst av fugl i området hvor de planlegger å sette opp testturbinen, sier Hamre.

Les også: Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark

Ikke ufarlig

Lampene skal sende UV-lyset rett opp i lufta. De låses i denne posisjonen slik at ikke uvedkommende risikerer å bli belyst.

– Lampene krever en sikkerhetssone på 15 meter, dersom de lyser rett fram. Årsaken er faren for øyeskader og solbrenthet.

– Kan fugler ta skade av UV-lyset?

– Det vet jeg ikke, men det vil i hovedsak dreie seg om fugl som flyr forbi. Risikoen for skader er nok mer knyttet til om man står for nærme og ser rett inn i lampen, sier Hamre.

UV-forsøket skal i første omgang vare fra andre uken i mars og ut mai. Etter det vil sommertiden forhindre god effekt av UV-belysningen.

– Dersom vi ser at fuglene endrer adferd og styrer unna lyset, vil vi vurdere å teste ut lampene i selve vindparken. Men vi må vite om lyset har ønsket effekt først, sier Hamre.

Les også:

Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza

Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.