KRAFT

Kan tjene millioner på UMB-oppdagelse

MER LØNNSOMT: UMBs enzymoppdagelse kan gjøre produksjon av bioetanol langt mer lønnsomt, mener professor Vincent Eijsink, som leder forskningsteamet bak oppdagelsen.
MER LØNNSOMT: UMBs enzymoppdagelse kan gjøre produksjon av bioetanol langt mer lønnsomt, mener professor Vincent Eijsink, som leder forskningsteamet bak oppdagelsen. Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
24. feb. 2011 - 09:26

ÅS: En forskergruppe ved Universitetet for miljø- og biovitenskap skapte i oktober i fjor internasjonal oppmerksomhet da de identifiserte et enzym som kan gjøre produksjonen av 2. generasjon biodrivstoff basert på cellulose mer enn ti ganger hurtigere enn i dag.

Dermed senkes produksjonskostnadene og biodrivstoffet blir mer konkurransedyktig.Samtaler LITEN, MEN TØFF: Borregaard er storforbruker av enzymer, som bryter ned gjenstridige cellulosemolekyler før sukkeret omdannes til etanol.
Samtaler LITEN, MEN TØFF: Borregaard er storforbruker av enzymer, som bryter ned gjenstridige cellulosemolekyler før sukkeret omdannes til etanol.

Samtaler

Nå lukter giganter på det store enzym-markedet på oppdagelsen.

– Vi opplever stor interesse fra enzymaktører, og vi er nå i samtaler med to av de virkelig store. Innholdet i samtalene er hemmelige og vi har ikke begynt å snakke om pris. Men hvis du sitter på noe som kan gå to ganger fortere enn andre produkter, sitter du på store beløp. Noe annet enn millionbeløp er ikke interessant, sier leder for forskningsteamet og professor Vincent Eijsink.

Etter det Teknisk Ukeblad erfarer, er det selskapene Novozymes og Genencor som skal være interessert i oppdagelsen.Krevende NYE EGENSKAPER: Å lage bioetanol av tre er vanskelig. Sukkeret i trestammen/biomassen ligger osm på en perlesnor, og en av utfordringene er å bryte ned disse. UMB har funnet ut hvordan et enzym kan gjøre jobben langt raskere.
Krevende NYE EGENSKAPER: Å lage bioetanol av tre er vanskelig. Sukkeret i trestammen/biomassen ligger osm på en perlesnor, og en av utfordringene er å bryte ned disse. UMB har funnet ut hvordan et enzym kan gjøre jobben langt raskere.

Krevende

Det er svært vanskelig å bryte ned sukkeret i trestammen, som ligger som lange kjettinger av glukosemolekyler.

Det er en av årsakene til det aller meste av dagens 1. generasjon biodrivstoff er basert på mais eller planteoljer, som raps.

Forskerne, med Gustav Vaaje-Kolstad i spissen, fant ut hvordan de kunne akselerere nedbrytningen.

Etter at UMB-forskerne publiserte arbeidet i det vitenskapelige tidsskriftet Science har celluloseprodusenten Borregaard testet ensymet i sitt laboratorie.

De er storforbrukere av enzymer til nedbrytning av cellulose i etanolproduksjonen.

Les mer:

Enzymer er dyrt

– Enzymkostnadene kan gjerne komme opp i 25 prosent. Hvis enzymprodusentene kan dra nytte av denne oppdagelsen, vil den bidra til å gjøre etanolproduksjonen langt mer kostnadseffektiv, sier Borregaards direktør for forretningsutvikling, Gisle Løhre Johansen.

Professor Eijsink mener det han kaller "den biobaserte økonomien" har enormt potensial. Produkter kan i framtiden framstilles på nye, mer miljøvennlige måter ved hjelp av grønn kjemi.

– Markedet som går på enzymer i biomasse kommer til å bli et milliardmarked. Mangfoldige milliarder, mener Eijsink.

Les også: Advarer mot biodiesel i fossil diesel: – Svært mange kan bli syke

Hastemøte om biodiesel og helsefare

Sørensen krever svar

Biodiesel gir kvalme sjåfører

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.