Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada

Kambodsja nekter å være søppelfylling for USA og Canada. Nå blir 83 konteinere med plastavfall sendt tilbake.

Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada
83 konteinere fulle av vestlig søppel er funnet på et havneområde i Kambodsja. Nå blir de returnert til USA og Canada. Foto: Sea Seakleng, AP/NTB Scanpix

Kambodsja er det siste av flere asiatiske land som har gjort det samme. Myndighetene i landet gjør det nå klart at 1.600 tonn med avfall vil bli sendt tilbake opprinnelseslandene, melder CNN.

Statssekretær Neth Pheaktra i miljøverndepartementet i Phnom Penh opplyste tidligere i uken at 83 konteinerne ble funnet på det enorme havneområdet i Sihanoukville. De var merket «gjenvinnbart materiale» og viste seg i hovedsak å være stappfulle av plast.

Gransker

Nå undersøker tollmyndighetene hvordan det kan ha seg at konteinerne endte opp i Kambodsja, og hvilke selskaper det er som står bak virksomheten.

– Kambodsja er ikke en søppeldunk for land som vil bl kvitt plast og elektronisk avfall. Vi vil overhodet ikke være mottaker eller gjenvinne dette materialet, sa Pheaktra.

I fjor stanset Kina all tilsvarende import. Beslutningen skapte stor uro i den internasjonale søppelbransjen, der en rekke mellomledd opererer mellom forbrukere i ett land og gjenvinnere i helt andre land. Nye mottakere ble funnet, som Malaysia og Filippinene.

Les også

Enormt omfang

Den internasjonale søppelhandelen er enorm og består av tusenvis av fabrikker som uten lisens opererer i hele Asia. Tidligere i år avdekket myndighetene i Malaysia 148 ulovlige fabrikker som forurenser lokalsamfunn med giftige utslipp både i luft og vann. Over 450 tonn ble returnert til Storbritannia, Canada, USA, Japan og Nederland.

Tidligere i år kom det til en større diplomatisk utlåsning mellom Filippinene og Canada over søppeleksport. President Rodrigo Duterte gikk i taket og kalte hjem sin ambassadør i Ottawa. Canada måtte til slutt gå med på å ta tilbake 2.450 tonn med søppel.

Tidligere i juli returnerte også Indonesia søppel tilbake til Vesten.

Regjeringer i 187 land forsøker å regulere handelen med plastavfall gjennom Bern-konvensjonen, men smutthullene er mange og profitten stor i bransjen.

I en serie artikler ser TU.no nærmere på norsk avfallsteknologi. På hvilke områder kan Norge eksportere teknologi – og hvor er det vi henger etter?