AVFALL

Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada

Kambodsja nekter å være søppelfylling for USA og Canada. Nå blir 83 konteinere med plastavfall sendt tilbake.

83 konteinere fulle av vestlig søppel er funnet på et havneområde i Kambodsja. Nå blir de returnert til USA og Canada.
83 konteinere fulle av vestlig søppel er funnet på et havneområde i Kambodsja. Nå blir de returnert til USA og Canada. Foto: Sea Seakleng, AP/NTB Scanpix
18. juli 2019 - 11:56

Kambodsja er det siste av flere asiatiske land som har gjort det samme. Myndighetene i landet gjør det nå klart at 1.600 tonn med avfall vil bli sendt tilbake opprinnelseslandene, melder CNN.

Statssekretær Neth Pheaktra i miljøverndepartementet i Phnom Penh opplyste tidligere i uken at 83 konteinerne ble funnet på det enorme havneområdet i Sihanoukville. De var merket «gjenvinnbart materiale» og viste seg i hovedsak å være stappfulle av plast.

Gransker

Nå undersøker tollmyndighetene hvordan det kan ha seg at konteinerne endte opp i Kambodsja, og hvilke selskaper det er som står bak virksomheten.

– Kambodsja er ikke en søppeldunk for land som vil bl kvitt plast og elektronisk avfall. Vi vil overhodet ikke være mottaker eller gjenvinne dette materialet, sa Pheaktra.

I fjor stanset Kina all tilsvarende import. Beslutningen skapte stor uro i den internasjonale søppelbransjen, der en rekke mellomledd opererer mellom forbrukere i ett land og gjenvinnere i helt andre land. Nye mottakere ble funnet, som Malaysia og Filippinene.

EUs energikommissær Kadri Simson blir bedt om å få fart på energieffektivisering i Norge.
Les også

23 norske aktører ber EU presse Norge til å innføre direktiv om energieffektivisering

Enormt omfang

Den internasjonale søppelhandelen er enorm og består av tusenvis av fabrikker som uten lisens opererer i hele Asia. Tidligere i år avdekket myndighetene i Malaysia 148 ulovlige fabrikker som forurenser lokalsamfunn med giftige utslipp både i luft og vann. Over 450 tonn ble returnert til Storbritannia, Canada, USA, Japan og Nederland.

Tidligere i år kom det til en større diplomatisk utlåsning mellom Filippinene og Canada over søppeleksport. President Rodrigo Duterte gikk i taket og kalte hjem sin ambassadør i Ottawa. Canada måtte til slutt gå med på å ta tilbake 2.450 tonn med søppel.

Tidligere i juli returnerte også Indonesia søppel tilbake til Vesten.

Regjeringer i 187 land forsøker å regulere handelen med plastavfall gjennom Bern-konvensjonen, men smutthullene er mange og profitten stor i bransjen.

Vis mer
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.