MARITIM

Jussprofessor mener Helge Ingstad-dommen bør til Høyesterett

Jussprofessor Sigmund Simonsen mener Helge Ingstad-dommen bør til Høyesterett for avklaring av ansvarsforholdet i saken.

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen etter kollisjonen i 2018.
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen etter kollisjonen i 2018. Foto: Terje Pedersen/NTB
23. des. 2023 - 08:23

– Det er mange som har gjort feil, det er et helt system som har sviktet. Spørsmålet er da om man likevel kan bebreide en enkeltperson i så stor grad at han skal straffes, sier Simonsen til Bergens Tidende.

Vaktsjefen på fregatten Helge Ingstad tapte denne uken ankesaken i lagmannsretten. Han er på nytt dømt til betinget fengsel etter ulykken utenfor Bergen i 2018. Han er den eneste personen som er straffet i saken.

En annen professor, Trond Solvang, som leder Nordisk institutt for sjørett ved Universitetet i Oslo, er uenig med Simonsen. Solvang sier retten har slått fast at vaktsjefen har opptrådt uaktsomt nok til å bli straffet, uavhengig av øvrige omstendigheter.

Et annet spørsmål er imidlertid om retten har vært for streng når den har vurdert hvor uaktsom man må være for å bli dømt.

– Hvis svaret på det er ja, blir konklusjonen feil, sier Solvang til avisen.

Da tankskipet TS Sola kalte opp vaktsjefen på Helge Ingstad for å be om kursendring, forsto ikke vaktsjefen at tankskipet beveget seg og at det var kollisjonsfare. Kunstig intelligens kunne antagelig ha bidratt til mer informasjon om omgivelsene og dermed bedre forståelse av situasjonen, mener NTNU-professor
Les også

NTNU-forsker vil lære autonome systemer risikoforståelse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.