MARITIM

Vaktsjefen på fregatten Helge Ingstad dømt for andre gang etter ulykken i 2018

Gulating lagmannsrett har dømt vaktsjefen på fregatten Helge Ingstad  til 60 dagers betinget fengsel etter milliardforliset utenfor Bergen.

Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen etter kollisjonen og forliset natt til 8. november 2018.
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen etter kollisjonen og forliset natt til 8. november 2018. Foto: Cornelius Poppe/ NTB
20. des. 2023 - 11:02

Dommen er enstemmig. Mannen ble dømt til samme straff som i tingretten, altså 60 dagers betinget fengsel.

– Han er veldig skuffet, sier advokat Christian Lundin.

Den unge vaktsjefen var ansvarlig for fregattens ferd da den natt til 8. november 2018 kolliderte med supertankeren Sola TS og siden forliste i fjæresteinene like ved Stureterminalen i Øygarden.

– Han klandres for ikke å ha orientert seg og undersøkt nærmere det lysende objektet som var mot ham, altså Sola TS som fregatten senere kolliderte med, sier Lundin.

Som den eneste ble vaktsjefen straffeforfulgt etter at Forsvaret aksepterte en foretaksstraff på 10 millioner kroner. Hordaland tingrett halverte påtalemyndighetens påstand om straff og dømte vaktsjefen til 60 dagers ubetinget fengsel.

Under behandlingen i lagmannsretten la påtalemyndigheten ned samme påstand som i tingretten, 120 dager betinget straff for uforsvarlig navigering.

Under prosedyren i lagmannsretten sa statsadvokat Bendikte Høgseth at saken mot vaktsjefen var unik sett i lys av omfanget, at landets fregattforsvar mistet 20 prosent av kapasiteten sin og den enorme oppmerksomheten, men at de rettslige prinsippene ikke er ulike andre saker om uaktsom skade.

– Det var flaks og helt utrolige tilfeldigheter at det ikke gikk tapt menneskeliv under kollisjonen, mente Høgseth, som sa at det bare var på grunn av den trege saksbehandlingen i saken at det ikke var aktuelt å legge ned påstand om ubetinget fengsel.

Vurderer anke

 

Vaktsjefen skal nå vurdere anke.

– Han kommer nå til å gå gjennom dommen grundig sammen med oss. Er dette en uaktsom handling i en strafferettslig kontekst? Og er det riktig å plukke ut en ansvarlig og straffedømme ham? spør hans forsvarer Christian Lundin.

Statsadvokatene som har ført saken mot mannen som er dømt etter Helge Ingstad-forliset, håper på sin side at dette er punktum i saken.

– Vi vurderer den enstemmige dommen som svært grundig og anførsler som blant annet «systemsvikt», manglende erfaring og feil fra Sola TS og Fedje VTS er vurdert av lagmannsretten uten at de har funnet at dette har noen rettslig betydning for vurderingen av vaktsjefens handlinger denne natten, skriver statsadvokatene Magne Kvamme Sylta og Benedikte Høgseth i en pressemelding ifølge NRK.

 

Saken oppdateres

Helge Ingstad, her ved skadestedet i Øygarden i november 2018.
Les også

Vaktsjefen på Helge Ingstad får fortsette i Sjøforsvaret: – En person vi trenger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.