KARRIERE

Jobber 35 timer i uka

AIRBUS: ¿ Beslutningsprosessene kan være litt lange i Storbritannia, og særlig i flyindustrien. Man må være sikker før man bestemmer seg, sier Erik Andreassen.
AIRBUS: ¿ Beslutningsprosessene kan være litt lange i Storbritannia, og særlig i flyindustrien. Man må være sikker før man bestemmer seg, sier Erik Andreassen. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
31. mars 2011 - 10:35
Vis mer

BRISTOL: Det er fredag når vi besøker Andreassen, som er trainee ved Airbus' avdeling i britiske Bristol. Klokka viser at det ennå er en stund til lunsj.

– Det passer godt. Mange her jobber nemlig bare halv dag på fredager. Den totale ukentlige arbeidstida er 35 timer, og mange velger derfor å jobbe vanlige dager ellers i uka og så slutte tidlig på fredager, sier Andreassen.

Pendler til Piccadilly

Ulike land

– 35 timer per uke? Det er en myte at alle briter jobber 50 - 60 timers-uker?

– Det er det i hvert fall svært få som gjør hos Airbus. Å jobbe så mye er nok mer vanlig i finansmiljøene i London. Nå hender det jo at vi jobber mer og i de fleste andre britiske bedrifter er arbeidsuka 40 timer, men 35 timers arbeidsuke er ett av godene når man jobber hos Airbus, sier han.

Erik Andreassen søkte seg til en traineestilling i Airbus etter fullført sivilingeniørutdanning i maskin/mekanikk ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i København. Han har nå vært trainee i selskapet i vel seks måneder.

– Det er veldig bra å begynne yrkeskarrieren på dette traineeprogrammet. Jeg blir kjent med mange og får nettverk over hele verden. Totalt er vi 55 traineer her. Traineene teller ti ulike nasjonaliteter. Mine kolleger er blant annet fra India, Italia, Japan, Tyskland, Frankrike, Irland, USA, Kina, Malaysia, Australia og Storbritannia. En mengde flotte folk, sier 25-åringen, som er fra Nesodden.

Sikter mot stjernene

Rett på sak

Traineene følger et regulært traineeløp der de er innom forskjellige avdelinger i Airbus. Etter en periode i Bristol, der Airbus utvikler vingeteknologi, går Andreassen og traineekollegene gjennom fem perioder á tre måneder i ulike deler av selskapet - også i produksjonen. En av disse periodene skal være i et annet land enn Storbritannia.

– Jeg har utviklet meg betydelig etter å ha vært i utlandet noen år. Jeg er for eksempel blitt mer utadvendt. Jeg har vært nødt til å bli mer utadvendt. Faktisk har jeg fått tilbakemeldinger fra de andre traineene om at jeg kan være litt for direkte. Dette er noe jeg skal jobbe med. Samtidig ser jeg at for eksempel amerikanere og tyskere også kan være mer direkte enn det som er vanlig her i England, sier han.

– Engelskmenn er høflige og formelle?

– Det er nok mer hierarki og toppstyrt her enn i Norge. Alle har ganske stor respekt for sjefene sine og dem som er over dem selv i hierarkiet. Barrieren for å si fra om ting er nok høyere enn i det norske systemet. De klager mindre til sjefen og aksepterer ting som de er. På den måten er det formelt her. Men dette kan også komme av at arbeidsmarkedet er dårligere enn i Norge, og at folk er veldig glade for å ha en god jobb, sier han.

– Vi kan skryte mer av oss selv

"Casual Friday"

Han forteller at "dress-down-Friday" ikke er en myte.

– Nei, det er virkelig slik man her går på jobb i dress og slips mandag til torsdag, og så kler man seg mer uformelt på fredager. Men jeg går som regel i dressbukse og skjorte - det er greit, sier han.

Han mener nordmenn har en del å lære av engelskmenn når det gjelder kommunikasjon.

– Mitt inntrykk er at engelskmenn er utrolig flinke til å snakke generelt og holde presentasjoner spesielt. De snakker avslappet og fritt uten manus. Det har imponert meg. Men powerpoint-presentasjoner behersker de ikke så godt. Her har powerpoint-filer en tendens til å inneholde alt for mye tekst. Det blir ofte som å vise fram en manual på et lerret. Så det kan de ikke, sier Andreassen.

Smelteverksjente i smeltedigelen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.