KRAFT

Japan undervurderte tsunamifare

IKKE GODT NOK SIKRET: I rapporten fra IAEA heter det at den 5,7 meter høye muren som skulle beskytte kraftverket, var altfor lav da en tsunami på 14 meter traff Fukushima om morgenen 11. mars i år.
IKKE GODT NOK SIKRET: I rapporten fra IAEA heter det at den 5,7 meter høye muren som skulle beskytte kraftverket, var altfor lav da en tsunami på 14 meter traff Fukushima om morgenen 11. mars i år. Bilde: Scanpix/Reuters
1. juni 2011 - 07:59

Japan undervurderte faren tsunamier utgjorde for landets atomkraftverk, heter det i en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

Reagerte riktig

Rapporten til IAEA er utarbeidet av en gruppe eksperter som nylig har besøkt Japan for å vurdere atomkrisen etter jordskjelvet og tsunamien i mars.

Konklusjonene i rapporten blir overlevert til den japanske regjeringen onsdag, og den fulle rapporten blir lagt fram for IAEA i Wien 20.–24. juni.

De 18 ekspertene roser Japan for en eksemplarisk reaksjon da katastrofen ved Fukushima Daiichi-kraftverket var et faktum.

Må bli mer robust

I rapporten heter det at den 5,7 meter høye muren som skulle beskytte kraftverket, var altfor lav da en tsunamien på 14 meter traff om morgenen 11. mars og satte kjølesystemet for reaktoren ut av spill.

«De som bygger og driver atomkraftverk må ta høyde for alle naturlige farer og bør med jevne mellomrom oppdatere vurderingene og metoden for å vurdere farene,» heter det i rapporten.

Rapporten sier at atomkraftverk bør ha enkelt og robust utstyr tilgjengelig for å gjenopprette essensielle sikkerhetssystemer så fort som mulig om det skjer en ulykke.

Les også:

– Norge må kjenne sin besøkelsestid

Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022

Doblet antall søkere til kjernekraftstudier

Blix: Kjernekraften er holdbar

– Bør utfase kjernekraften

Japan må legge nye kraftplaner

Skremselet fra Tsjernobyl

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.