INDUSTRI

Jakter lettere legeringer

Norsk og japansk forskersamarbeid.

ALU-ATOMER: Prosjektleder Calin Daniel Marioara ved Sintef og forskerkollegene hans ser inn i aluminiumlegeringer på atomnivå.
ALU-ATOMER: Prosjektleder Calin Daniel Marioara ved Sintef og forskerkollegene hans ser inn i aluminiumlegeringer på atomnivå.Bilde: Svein Tønseth/Sintef

Et bilateralt kompetanseprosjekt har åpnet døra til japanske kunnskapsmiljøer innen legeringsutvikling for aluminiumkjempen Hydro.

I prosjektet samarbeider Sintef/NTNU og Hydro med fagmiljøene for materialteknologi ved japanske Toyama University og Tokyo Institute of Technology, melder Sintef.

Atomskreddere

Målet er å skreddersy aluminiumslegeringer med spesielle egenskaper, tilpasset ulike bruksområder.

Forskerne studerer hvordan egenskapene til aluminiumprodukter påvirkes av ørsmå mengder fremmedstoffer i atomstrukturer.

Prosjektet finansieres av Forskningsrådet (80 prosent) og Hydro (20 prosent).

Studiene foregår på nanonivå, ifølge Trond Furu, seniorrådgiver i Hydros Corporate Technology Office.

Les også: Hver tredje bil har aluminium fra Hydro

Nye anvendelser

– Ved å tilføre ørlite grann av et annet grunnstoff til flytende aluminium, og ved å kontrollere hvordan atomene binder og fordeler seg gjennom diverse prosesstrinn, kan metallets egenskaper tilpasses den konkrete bruk i det aktuelle sluttproduktet, sier Furu.

Ny kunnskap på dette området åpner for nye produkter der aluminium kan erstatte tyngre materialer. Det betyr miljøgevinster.

– Små mengder av andre elementer kan altså påvirke egenskapene mye i tillegg til prosesseringskostnadene for de enkelte produktene. Også med tanke på resirkulering av aluminium, er viten om disse fenomenene viktig, sier Furu til Sintefs nettsider.

Furu legger til at den kompetansen som Sintef, NTNU og Hydro har innenfor dette fagfeltet, er trukket fram i regjeringens ferske forsknings- og utviklingsstrategi for nanoteknologi.

Hydro-sjefen: – Jeg skal bygge alt i aluminium

Japansk-norsk kombinasjon

Prosjektet kombinerer japansk kompetanse på bruk av transmisjonselektronmikroskopi (TEM) og Sintef/NTNUs sterke fysikkmiljø. Sintef/NTNU får tilgang til vitenskapelig utstyr de ikke har selv.

Det norske miljøet får innblikk i japansk bilindustri og hva som er på trappene. Det gir Hydro en mulighet til å lansere aluminium som alternativ.

Doktorander

Studentene Sigurd Wenner og Takeshi Saito tar doktorgrader (PhD) ved NTNU som ledd i det norsk-japanske samarbeidet.

Prosjektet ledes av professor Randi Holmestad ved NTNU, mens forsker Calin Daniel Marioara ved Sintef Materialer og kjemi er ansvarlig for Sintefs del av prosjektet.

Fikk du med deg disse sakene?

Vil sende studenter til Japan

Norske fiskere vil selge teknologi til Japan

Japan vil lære av Statnett

Japan fant sjeldne jordarter  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.