Prisen ble delt ut av Bente Nyland under Norsk Petroleumsforenings arrangement i Stavanger i dag. Selskapet får prisen for å ha utvist mot og vilje til å satse på utvikling av teknologi som øker produksjonen fra havbunnsbrønner.
Prisen gis spesielt for brønnkontrollsystemet FMC Technologies har utviklet sammen med Statoil for sikker og trykkontrollert boring av sidesteg gjennom eksisterende havbunnsbrønner, såkalt TTRD. FMC og Statoil har testet teknologien på Åsgardfeltet i Norskehavet i 2009 i brønnen P-4H. Der ble verdens lengste Through Tubing Rotary Drilling (TTRD) sidesteg fra en flytende boreinnretning boret.
Virker
– FMC har arbeidet målrettet med å utvikle kostnadseffektive løsninger for å øke utvinningen fra havbunnsbrønner siden 1999. Selskapet har satset store ressurser på å få dette til – uten garanti for kommersiell suksess. Rekordbrønnen på Åsgard viser at FMC har utviklet en teknologi som fungerer, sier oljedirektør Bente Nyland.
700 havbunnsbrønner
I dag er det mer enn 700 havbunnsbrønner på norsk sokkel, og antallet er økende. Å kunne bore rimelige sidesteg gir store muligheter for å øke utvinningen fra felt med havbunnsbrønner. Utvinningsgarden fra havbunnsbrønner ligger under 40 prosent. Myndighetenes målsetting er at denne kommer opp i over 45 prosent.
Les mer: Tyner undervannsbrønner
Brukt egne midler
FMC har satset egne midler og tatt risiko innenfor et nøkkelområde for norsk sokkel. En del av utgiftene er dekket av oljeselskaper og teknologiprogrammet Demo 2000.
– Det er store muligheter for å øke produksjonen fra havbunnsbrønner ved hjelp av bedre vedlikehold og mer effektiv teknologi, mener Nyland. Gjennomsnittlig utvinningsgrad for olje fra havbunnsfelt er lavere enn fra felt med plattformløsninger. Det skyldes blant annet mangel på kostnadseffektive teknologier til brønnvedlikehold og boring av sidesteg.
Drivkraften
– Økt ressursutnyttelse har vært en viktig drivkraft FMC Technologies de siste 10 årene. Mangelen på kostnadseffektive teknologier til brønnvedlikehold og boring har ført til at halvparten av oljen blir liggende igjen i på bunnen etter planlagt feltavslutning. En økning av utvinningsgraden vil føre til økt levetid for eksisterende oljefelt. Dette er viktig både fra et samfunns, miljø-, forretningsmessig perspektiv, sier administrerende direktør i FMC Kongsberg Subsea Rasmus Sunde i en pressemelding.