INDUSTRI

Investerte i roboter og digitalisering. Nå produserer de Dreamliner-deler dobbelt så fort

GKN Aerospace på Kongsberg.

Kvalitet betyr alt når GKN Aerospace skal overbevise kundene. Produksjonsdirektør Odd Terje Lium med konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Siemens.
Kvalitet betyr alt når GKN Aerospace skal overbevise kundene. Produksjonsdirektør Odd Terje Lium med konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Siemens.
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
31. mars 2016 - 11:48

Høyteknologibedriften på Kongsberg merker pusten fra konkurrenter i Polen, Mexico og Kina i nakken.

For å holde dem unna, jobbes det med kontinuerlig og systematisk med prosessforbedringer. Økt bruk av roboter og digitalisering er blant faktorene. Resultatene viser seg.

På drøye fem år har GKN Aerospace klart å halvere produksjonstiden på en motordel som sitter i Dreamliner-flyene.

– Vi har klart å redusere tid per del fra 500 timer til under 250 timer, sier Andreas Thorvaldsen, leder for kontinuerlig forbedring i GKN Aerospace.

70 prosent ned

Bedriften, som ligger vegg-i-vegg med FMC Technologies og Kongsberg Gruppen, leverer også motordeler til Boeing 737 og Airbus A320.

Gjennom systematisk prosessforbedring og overvåkning, er kvalitetskostnadene redusert med nærmere 70 prosent.

– I tillegg har vi tatt i bruk systemer som gjør at vi kan kjøre opptil 15 timer ubemannet produksjon per del. Det vil si at produksjonen går uten manuell overvåkning samtidig som vi klarer å opprettholde kvalitet og presisjon, sier Thorvaldsen.

Smarteste i Norge

KONKURRANSEVILKÅR

Konkurransen er åpen for bedrifter som driver industriell virksomhet i markeder med global konkurranse. Vi vil belønne industribedrifter som bruker teknologi og ressurser på smarte og effektive måter for å øke produktiviteten og konkurransekraften, og som er en del av det organiserte arbeidslivet. All informasjon behandles konfidensielt.

Vinneren blir kåret av en bredt sammensatt jury fra både næringsliv, media og organisasjoner, og prisen deles ut under Industrikonferansen 9. mai 2016.

Eksempler på resultater av smarte grep kan være:

 • forenklede prosesser innenfor engineering og design
 • produktivitetsvekst
 • økt effektivisering
 • effektiv ressursutnyttelse

 

JURY:

 • Else-May Botten, fraksjonsleder i Stortingets Næringskomité
 • Jan Moberg, redaktør Teknisk Ukeblad
 • Torger Reve, professor Handelshøyskolen BI
 • Odd Myklebust, prosjektdirektør SINTEF
 • Anne Marit Panengstuen, konsernsjef Siemens
 • Hans Erik Vatne, teknologidirektør Hydro
 • Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk Norsk Industri

GKN Aerospace er en av bedriftene som nå konkurrerer om å bli kåret til Norges smarteste industribedrift.

Påmeldingsfristen er 1. april.

En jury feller dommen 9. mai under Norsk Industris årlige Industrikonferanse.

Finansminister Siv Jensen skal overrekke prisen, som i år deles ut for tredje gang. Kåringen er et samarbeid mellom Siemens og Norsk Industri.

Viktigere enn oljefondet

Konsernsjef Anne Marit Panengstuen i Siemens sier at målet med konkurransen er å vise hvor viktig økt produktivitet er for Norges fremtidige vekstutsikter og velferdsstat, samt å løfte frem de bedriftene som viser vei for fremtidens industriarbeidsplasser. 

– I et høykostland som Norge er det umulig å få til vekst uten å øke produktiviteten. Skal vi klare å konkurrere mot lavkostland, må hver ansatt produsere mer. På lang sikt er evnen til å skape økt produktivitet viktigere for vår velferd enn oljefondet, sier Panengstuen.

Fra Kina til Norge

Over 40 bedrifter er påmeldt i konkurransen om å bli kåret til Norges smarteste industribedrift. I går fortalte TU om Berry Alloc, som har flyttet produksjonen av aluminiumsprofiler fra Kina til Sapa Magnor. 

Den norske Sapa-fabrikken har investert i nytt utstyr og verktøy som gjorde det mulig å utkonkurrere lavkostlandet Kina.

Jurymedlem Jan M. Moberg er administrerende direktør og ansvarlig redaktør i TU Media.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.