OLJE OG GASS

Interne detaljer avslører: Sverdrup-oljen blir mindre verdt enn vanlig olje

Tung, sur, metallholdig olje gir dårligere pris.

Oljen fra Johan Sverdrup er ikke av så god kvalitet som referanseoljen fra Nordsjøen, Brent Blend.
Oljen fra Johan Sverdrup er ikke av så god kvalitet som referanseoljen fra Nordsjøen, Brent Blend. Bilde: Statoil / Kjersti Magnussen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. apr. 2015 - 14:41
Vis mer

Råolje er ikke bare råolje. Det er forskjell på kvaliteten på oljen fra ulike oljefelt.

Brent Blend, referanseolje ved produksjon og salg av olje i Nordsjøen, er lett og gunstig for fremstilling av bensin, parafin, flybensin og andre høyverdige produkter. Oljen består av kvaliteter fra flere felt.

Olje fra andre steder, for eksempel Venezuela, kan være tung, nærmest som asfalt, og være mindre verdt på verdensmarkedet.

Bli med inn: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Dårligere kvalitet

Teknisk Ukeblad har nå fått tilgang til interne detaljer fra Statoil om hvordan oljekvaliteten på Johan Sverdrup-feltet er. Dataene (se tabell) viser at oljen har lav API-tetthet, kun 27. Oljen er dermed vesentlig tyngre enn referanseoljen Brent Blend.

Lav API-tetthet gir lavere andel høyverdige produkter og dermed lavere priser.

I tillegg har oljen et høyt innhold av svovel, nikkel og vanadium sammenlignet med Brent Blend. Dette må fjernes i raffineringsprosessen, noe som koster penger.

Oljen har også mye syre, noe som gir korrosjon på fartøyer, lagringsenheter og raffinerier.

7 grafikker: 7 grafikker som forklarer hvorfor Johan Sverdrup-feltet er så viktig

Høy viskositet

Grunnlegger av selskapet International Energy Consortium, Gunnar Myhr, har tidligere jobbet i Norsk Hydro med strategier for å selge olje, før selskapet ble slått sammen med Statoil. Han fikk da god erfaring med at olje av ulik kvalitet prises ulikt i markedet.

I tillegg til høyt innhold av syre og metaller og lav API, påpeker han at viskositeten av Sverdrup-oljen også er høy.

– Viskositet representerer flytbarhet. Den er meget høy for Johan Sverdrup-oljen. Det er derfor man har til dels ekstremt høyt varmebehov på Johan Sverdrup. Det medfører også at oljen må varmes opp under transport og lagring. Dette representerer kostnader som igjen medfører lavere prising på råoljen i utgangspunktet, sier han til Teknisk Ukeblad.

De som kjøper oljen, kan imidlertid blande olje fra ulike felt før raffinering for å få ønsket sammensetning. Da vil eieren betale mer for den gode oljen, og mindre for oljen av lavere kvalitet.

Les også: Denne «norske» oljegrafikken har blitt et tema i valgkampen i Alberta

Lavere pris

Kommersiell leder i Norwegian Oil Trading, Harald Svindseth, sier at det ut fra de nevnte spesifikasjonene er vanskelig å si nøyaktig hvor mye lavere enn Brent Blend Sverdrup-oljen vil prises i markedet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Til det måtte han hatt enda mer detaljerte opplysninger, en såkalt destillasjonskurve som viser nøyaktig hvor mye av hvert enkelt sluttprodukt oljen kan raffineres til.

Svindseth viser at oljen ikke bare er tyngre enn Brent Blend, men også litt tyngre enn den russiske referanseoljen Ural. Ural har imidlertid et høyere svovelinnhold enn Sverdrup-oljen.

Svindseth forteller at Ural-oljen har ligget på rundt 3 dollar per fat under Brent Blend-prisen.

– Hvis jeg skulle tippe, ville jeg si at oljen fra Sverdrup vil være priset lavere enn Brent Blend, kanskje mellom 2 og 6 dollar per fat lavere. Men det blir veldig vanskelig å si før man får se den detaljerte destillasjonskurven, understreker han.

Myhr mener prisen på Sverdrup-oljen kan bli enda lavere enn 6 dollar per fat under Brent Blend, med  dagens prisregime.

– Ut fra informasjonen som nå foreligger, tror jeg det godt kan være at denne oljen vil prises hele 15 prosent lavere enn Brent Blend. Men det blir lettere å si noe bastant om dette når man får se destillasjonskurven, understreker han.

1 uke overtid i Nordsjøen: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Store summer

I Statoils konsekvensutredning for Sverdrup-utbyggingen fra november 2013 ble de samlede inntektene av produksjonen ved full utbygging av Johan Sverdrup beregnet til 1350 milliarder 2014-kroner over 40 år.

Noen dollar fra eller til på prisen får dermed svært store konsekvenser for selskapenes og statens inntekter.

Pressetalsmann Morten Eek i Statoil sier selskapet for å beregne de samlede inntektene har man tatt utgangspunkt i den planlagte produksjonsprofilen for feltet.

– Her er det lagt inn flere forutsetninger, slik som fremtidig dollarkurs og fremtidige salgspriser for olje, kondensat og gass. Fremtidige prisforventninger er det som alltid ellers knyttet usikkerhet til, sier han.

– Har dere i regnestykket tatt utgangspunkt i prisforventninger for Brent Blend eller for Sverdrup-oljen?

– Vi bruker en generell pris som er et konservativt anslag og som er godt innenfor verdianalysen fra konsekvensutredningen, svarer Eek.

Les også: Offshorearbeidere føler seg mobbet av Norsk olje og gass

Lønnsomt

Han ønsker verken å bekrefte eller benekte Teknisk Ukeblads opplysninger om Sverdrup-oljens kvalitet.

– Det man vet om Sverdrup-oljen til nå, er basert på data fra reservoaret. Dette er data som lisensen eier, så jeg ønsker ikke å kommentere på andres regnestykker om oljens sammensetning og verdiberegninger.

Han understreker imidlertid at Sverdrup-feltet vil bli svært lønnsomt.

– Det er veldig god lønnsomhet i Johan Sverdrup-oljen hele veien fra felt og inn i den verdikjeden som etableres via Mongstad og til markedet. Det er ikke mange felt i verden som har oljerør direkte til både moderne raffinerikapasitet, lager, terminal og havn på ett sted. Det har vi på Mongstad, og det gir store muligheter til å kunne nå de best betalende markedene globalt. Det sikrer oss viktig fleksibilitet til å skape økt verdi på både råolje og raffinerte produkter, sier han.

Tidligere har imidlertid raffineriet slitt med dårlig lønnsomhet, og Statoil varslet myndighetene om at det kunne bli aktuelt å vurdere «alle muligheter» om ikke situasjonen bedrer seg.

Statoil har tidligere opplyst til Teknisk Ukeblad at det var usikkert hvor godt oljen fra Johan Sverdrup egnet seg for å raffineres på Mongstad.

Les også: Dette er unikt med Goliat. I morgen ankommer teknologikjempen Hammerfest

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.