KRAFT

Ingen havmøller med grønne sertifikater

Jannicke Nilsen
27. feb. 2008 - 10:23

Regjeringen håper et felles marked for grønne sertifikater med Sverige skal få fart på produksjonen av fornybar energi.

Olje- og energiminister Åslaug Haga viser stadig til at offshore vindmøller er den teknologien hun har størst tro på, når det kommer til Norges rolle som framtidig storeksportør av fornybar energi til Europa. Da må det andre virkemidler til, enn handel med grønne sertifikater.

- Tenkestadiet

- Umodne teknologier blir ikke realisert med grønne sertifikater. Vi vil ikke se havsbasert vindkraft i dette markedet, det viser våre analyser, sa Gry D. Hamarsland i Econ Pöyry på et seminar om grønne sertifikater i regi av olje- og energidepartementet (OED) i går.

Dersom Haga mener alvor med visjonen om utbygging av store vindparker på dypt vann, langt ut i havet, må hun lansere andre måter å støtte produksjonen på.

Statssekretær Guri Størvold erkjenner at andre virkemidler må til.

- Vi ser at grønne sertifikater ikke er løsningen for vindkraft til havs, men vi har ikke løsningen på dette per i dag. Offhsore vindmøller er foreløpig veldig på tenkestadiet, og det er ikke bare en støtteordning vi må finne en løsning på. Nettoppkobling og konsesjonssystemet er like store utfordringer, sa Størvold på seminaret i går.

Høye sertifikatpriser

Teknologien for flytende offshore vindmøller, som kan stå langt ute til havs hvor vinden er sterkest, er ikke velutviklet.

StatoilHydro skal sette ut den første flytende demonstrasjonsturbinen i Hywind-konseptet utenfor Karmøy i 2009. En liten vindpark skal etter planen komme på plass fra 2012.

Svensk Vindkraftförening mener det er en fordel at offshore vind ikke stimuleres av det grønne sertifikatmarkedet i Sverige. Det vil koste enorme summer å utvikle og gjøre teknologien kommersiell.

- Det er best slik, for ellers ville det blitt veldig høye sertifikatpriser, sa Nils Andersson.

Bred enighet

Selv om ikke grønne sertifikater gir offshore vindproduksjon, er det bred politisk enighet om at markedet gir utbygging av annen fornybar kraftproduksjon. Utfordringen er at større markeder fungerer bedre enn små.

- Alt vil fungere bedre i et større marked. Jo større marked, jo mer produksjon av fornybar kraft. Framover vil dette i hovedsak dreie seg om vindkraft, sa Hamarsland.

Nye signaler

Det er nå klart at svenskene har gått bort i fra standpunktet om at en overgang til et felles marked med Norge ikke kan gjennomføres før i 2012. I går ga statsekretæren nye signaler.

- Å vente til 2012 er for lenge. Det er vanskelig å si en konkret dato, men pluss minus 2010 tror jeg ikke er så dumt tippet. Mer eksakt kan jeg ikke være nå, sa Størvold i går.

Les også:
Grønt energimarked må vente til 2012
Gjenopptar samtaler om grønne sertifikater
Kan skape flere titalls TWh fornybar energi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.