KRAFT

Grønt energimarked må vente til 2012

Jannicke Nilsen
17. jan. 2008 - 09:56

De må nok smøre seg med et tykt lag tålmodighet, de som før jul jublet over nyheten om nye forhandlinger om et norsk-svensk marked for grønne sertifikater.

Et felles sertifikatmarked, som kan få fart på utviklingen av fornybar kraftproduksjon, vil ikke bli stablet på beina med det første.

Sverige har selv satt 2012 som et naturlig år for en eventuell utvidelse av markedet for grønne sertifikater. Da skal svenskene evaluere sitt eget sertifikatmarked.

Les også:

Må få EU-avklaring

Men det er EUs arbeid med å finne ut hvordan de skal nå sine ambisjoner om 20 prosent økt fornybar energiproduksjon innen 2020, som setter størst begrensninger på tempoet i første omgang.

– Vi har hatt innledende samtaler på embetsnivå og politisk nivå. Sverige er imidlertid avhengige av å få avklart sine forpliktelser i EUs fornybardirektiv, som forhåpentligvis kommer 23. januar. Vi håper at direktivet da gir svenskene de detaljerte avklaringene de trenger. Vi kommer ikke i gang med forhandlingene før svenskene har fått sine avklaringer, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

I løpet av forhandlingene om et felles grønt sertifikatmarked må Norge og Sverige komme fram til et bindende mål for hvor mye fornybar energiproduksjon Norge og Sverige vil forplikte seg til.

I EUs fornybardirektiv er det ventet at EU setter et bindende mål for økt fornybar energiproduksjon i hvert enkelt EU-land. Hva Sveriges mål blir er viktig for Sveriges del i forhandlingene med Norge.

Ikke startet arbeidet

Men alt er langt fra klappet og klart for nye, reelle forhandlinger, dersom Sverige får avklart sine forpliktelser. Det vil fortsatt gjenstå mye arbeid på svensk side.

– Vi tror at direktivet vil inneholde en liste med bindende mål for hvert land. Men etter avklaringen er det også en jobb å gjøre. Alle land må fordele målet på ulike sektorer, så skal dette forslaget forhandles om, osv. Hvor lang tid dette vil ta er vanskelig å vite, sier kanselliråd Magnus Blümer i det svenske næringsdepartementet.

Blümer har vært involvert i arbeidet med det svenske sertifikatmarkedet siden starten i 2000. Han forteller at det svenske embetsmannsverket ikke engang har startet å forberede nye forhandlinger med Norge.

– Diskusjonene har bare vært ført på politisk nivå, embetsverket har ikke begynt å arbeide med dette ennå. Vi har ikke engang rukket å analysere den nye situasjonen, sier Blümer.

2012 avklart

Bellona er redd EU igjen blir utpekt som syndebukk, dersom forhandlingene drar ut i tid. Miljøstiftelsen krever nå en tidsplan fra Haga.

– Det er viktig at ikke Haga skylder på EU for at myndighetene blir forsinket med å få Norge med i et sertifikatmarked. Hva gjør regjeringen selv for å få fortgang i arbeidet? Vi vil se en framdriftsplan og et mål for når et sertifikatmarked skal være på plass, sier rådgiver for fornybar energi i miljøstiftelsen Bellona, Ane T. Brunvoll.

Det vil ikke olje- og energiministeren gi. Men også departementet trekker fram 2012 som et mulig oppstartsår for et grønt sertifikatmarked.

– Vi vil innføre et slikt marked så fort det lar seg gjøre. Det er ikke forhandlingstaktisk klokt eller respektfullt overfor svenskene å offentliggjøre en frist nå. Det er viktig for oss at det er avklart med Sverige at et marked kan være på plass innen 2012, skriver statssekretær Guri Størvold i en e-post til TU.no.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Farse

Tar det fire år å få stablet et marked for grønne sertifikater på beina, får det alvorlige konsekvenser, mener Energibedriftenes landsforening (EBL).

– Må vi vente til 2012 uten sertifikatsystem eller alternativ støtte til fornybar energi, er det en lang rekke prosjekter som går i vasken, så enkelt er det. Flere vindkraftprosjekter har rettskraftig konsesjon, men venter på avklaring av rammevilkår. Prosessen rundt utvikling av gode rammevilkår for ny fornybar energi har vært en farse, sier næringspolitisk rådgiver Hans Magne Ådland i EBL og viser til at det i to år har vært arbeidet med et alternativ til sertifikatsystem, men at dette fortsatt ikke er på plass.

EBL og Bellona krever nå at en midlertidig, forbedret støtteordning trer i kraft i påvente av et grønt sertifikatmarked.

– Vi venter på en avklaring på støtteordninger fra ESA. Det er behov for å ha på plass gode ordninger for vindkraft. Det jobber vi med, skriver statssekretær Størvold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.