IT

Telenors nye supersatellitt skal levere 9 Gbit/sek

Telenor skal bli best på internett til sjøs med den nye og avanserte satellitten Thor 7.
Telenor skal bli best på internett til sjøs med den nye og avanserte satellitten Thor 7. Bilde: Telenor
22. feb. 2015 - 10:30
Vis mer

Fra rommet skal Telenor kjempe om å bli den foretrukne leverandøren av internett til sjøs, ved å tilby mer kapasitet og gode serviceavtaler.

Rundt ti ganger mer bitrate enn det dagens satellitter kan tilby er det de skal friste med fra selskapets attraktive posisjon i den geostasjonære banen én grad vest, 36.000 km over ekvator.

Les mer om teknikken i Thor 7 her.

Bredbånd og TV

Totalt vil Thor 7 ha en datakapasitet på rundt 9 Gbit per sek, og den kan sende tv via 21 transpondere, hver av dem god for svært mange HD-kanaler.

Thor 7 er ferdig bygget og testet hos Space Systems Loreal sør for San Francisco. Det har gått tre år siden kontrakten ble inngått.

Slike satellitter er ikke noe man bygger i en fei, og før de sendes opp må de gjennomgå rigorøse tester.

Les også: Dette er beste tilbudene på skikkelig fett mobilt bredbånd

Ekstreme forholdStort: Oddveig Tretterud og Morten Tengs foran gigant­satellitten som snart befinner seg 36 000 km over ekvator.
Ekstreme forholdStort: Oddveig Tretterud og Morten Tengs foran gigant­satellitten som snart befinner seg 36 000 km over ekvator.

Ekstreme forhold

De blir testet døgnet rundt i seks uker i et vakuumkammer hvor de også utsettes for de samme termiske belastningene som i rommet. Der er det hundrevis av grader i forskjell på den siden som vender mot og bort fra solen.

I tillegg må satellittene testes for de voldsomme vibrasjonene og den akustiske belastningen de blir utsatt for under oppskytingen.

I disse dager blir nye Thor 7 transportert til utskytingsstedet i Fransk Guyana. Der skal den etter planen skytes opp av en svær Ariane V-rakett sammen med en annen satellitt.

Etter en halv time er den så langt Ariane klarer å få den. Da har Thor 7 nådd en høyde på 250 km over bakken, men banen er elliptisk og strekker det helt ut til den geostasjonære banen.

– De enorme solpanelene som genererer 10 kW blir spent ut når satellitten er kommet hit. Fra da er den selvforsørget med strøm. De neste ti dagene bruker den på å vide ut hele banen til den geostasjonære med hjelp av den innebygde rakettmotoren. Etter rundt seks uker er Thor 7 etablert og testet på Telenors posisjon én grad vest. Da kan den begynne å overføre tv-signaler til markedet i Norden og Øst-Europa, sier programdirektør for Thor 7, sivilingeniør Oddveig Tretterud.

Hun er ingen nykommer på satellittfeltet. Thor 7 er hennes fjerde Telenor-satellitt som nå er klar for romferden.

Les også: Snart skjer det noe drastisk med mobilsamtalene dine

Håper på butikk

Om salget går som de håper, kan Thor 7 bli en riktig pengegenerator. Telenors sjef for satellittdivisjonen, Morten Tengs, peker på tre viktige årsaker til at rederne utstyrer båtene med internett:

  • Det viktigste er å integrere båtene i rederiets forretningsapplikasjoner slik at de kontinuerlig er koblet til serverne på land.
  • Det andre poenget er å gi mannskapet tilgang til nettet. Det er blitt et velferdskrav.
  • I tillegg handler det om å kunne tilby nettforbindelse til passasjerer.

Les også: Telenor har spesialdesignet en smarttelefon til 385 kroner

Kostbar

Thor 7 vil koste 1,6 milliarder. Det er den dyreste satellitten de har investert i. Beløpet dekker bygging, oppskyting og ikke minst forsikringen av det hele. Det er mye som kan gå galt når noe så teknisk avansert skal 36.000 km opp og så rigge til der ute.

– Forsikringen er likevel rimelig fordi Ariane V har rundt 60 vellykkede oppskytinger etter hverandre, sier Tengs.

Men går alt bra, kan Telenor forvente at Thor 7 jobber uten problemer i minst 15 år. Satellitten har drivstoff til rundt 23 års drift.

Thor 7 vil for alvor etablere det såkalte Ka-båndet for satellittkommunikasjon. Til nå har man benyttet lavere frekvenser i L- og Ku-båndene, men Ka-båndet mellom 26,6 og 40 GHz kan tilby høyere hastighet.

– De fleste båter i dag har en hastighet på et sted mellom en halv og én Mbit/s. Vi kommer typisk til å tidoble den tilgjengelige hastigheten, og det er det nok mange som vil sette pris på, sier Tengs.

Les også:

Norskutviklet antenne kan gi billigere bredbånd på bygda

Norsk programvare lar deg slå sammen bredbåndet og mobilnettet

Facebook og Instagram avgjør hvor det blir 4G-dekning på bygda  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.