HVORDAN VIRKER

Nå kommer tale over 4G og WiFi

I løpet av et års tid introduseres Volte, eller Voice over LTE, i Norge.
I løpet av et års tid introduseres Volte, eller Voice over LTE, i Norge. Bilde: Colourbox
25. jan. 2015 - 09:34

Vår over hundre år lange historie med linjesvitsjede telefonnettverk går mot slutten. Det tok av med Skype på bredbåndsnettet og fortsatte med en rekke tjenester slik som f.eks. Telio i Norge.

I år introduseres Volte i Norge, det vil si taletjeneste også på 4G eller LTE. Fra da begynner overgangen fra linjesvitsjet mobil tale til mobil tale over IP.

Overgangen vi skje umerkelig for brukerne, men for operatørene og teleinfrastrukturen er dette et stort og viktig løft.

Les også: Flyalarmen kan bli ubrukelig fra 2017

Fra linje til IP

Det beste bildet på linjesvitsjing er kanskje de riktig gamle sentralbordene hvor telelinjer og samtaler til enkelttelefoner ble koblet sammen i ett panel. Det skjedde ved at man fysisk dyttet telefonlinjen inn i riktig linjeutgang.

I tre generasjoner har også mobiltelefoni vært linjesvitsjet automatisk. Det betyr at når vi ringer på 2G og 3G, opprettes en «linje».

Ikke fysisk, men en fast dataforbindelse som bruker rundt 30 kbit/s, enten det trengs eller ikke.

Med LTE endres dette. Stemmen kodes på samme måte som den gjør i 2G og 3G, og for den saks skyld på fastnettet, men måten dataene overføres på endres fundamentalt.

De overføres som IP-pakker, på samme måte som informasjon over internett. Lyden deles opp i datapakker med en adresse, i dette tilfellet til den telefonen man snakker med.

Les også: Norskutviklet antenne kan gi billigere bredbånd på bygda

Forenkler det mesteSamme prinsipp: Gamle sentralbord gir en god demonstrasjon av hvordan linjesvitsjingsprinsippet fungerer.
Forenkler det mesteSamme prinsipp: Gamle sentralbord gir en god demonstrasjon av hvordan linjesvitsjingsprinsippet fungerer.

Forenkler det meste

Fordelene er mange. Pakkesvitsjing er mer effektivt enn linjesvitsjing og bruker mindre datakapasitet. Dessuten er det en stor fordel at stemme og datatrafikk bruker den samme teknologien.

Med 2G og 3G er tale og SMS linjesvitsjet, mens datatrafikken er pakkesvitsjet.

Med pakkesvitsjet taleteknologi som Volte skjer oppkoblingen på ett sekund eller to. Med 2G og 3G kan det ta godt over 10 sekunder før det begynner å ringe hos mottakeren.

Volte bruker det samme signaleringssystemet som videokonferanser for å sette opp og terminere samtalen; SIP – Session Initiation Protocol.

Denne vil for Volte erstatte dagens protokoll for linjesvitsjet tale – SS7 (Signaling System No7).

Les også: Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

mVoIP

Volte er en av flere former for MobileVoip, det vil si «mobile voice over IP», tale over dataforbindelsen i en mobiltelefon. Her har vi jo hatt både Skype, Viber og andre tjenester lenge.

Mange av dem inkluderer også muligheten til å overføre video samtidig.

En forutsetning for at en Voip-tjeneste som Volte kan implementeres av teleoperatørene, er at de tilfredsstiller regulatorens (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, tidl. Post- og teletilsynet) krav til mobile telefonitjenester slik som nødnummer, sperretjenester og en lang rekke andre pålagte tjenester.

I tillegg er det et krav at Volte skal støtte samme tjenestespekter og kvalitet, sikkerhet og robusthet som mobil linjesvitsjet tale. Voip-tjenester som Skype og Viber tilfredsstiller ikke slike krav.

Det gjør at den gode gamle (og kommende) telefontjenesten foretrekkes av de aller fleste. De kan nemlig bruke det som er selve gullbeholdningen til den internasjonale telebransjen; E.164.

Dette er verdens største kundedatabase i form av den internasjonale adresseringstjenesten for telefoni, en nummerplan som gjør det mulig å ringe til og fra alle slags faste og mobile telefoner i hele verden.

Standardiseringen og samarbeidet i telesektoren har gjort det vanskelig for andre å komme til, selv med gratistilbud.

Les også: Telenor har spesialdesignet en smarttelefon til 385 kroner

Direkte vs. telesystem

De fleste andre mVoip-aktører kan bare ringe til de som har installert og kjører programvaren på en pc, tv, nettbrett eller mobiltelefon.

Selv om de har mange brukere, er det små tall sammenliknet med alle verdens telefoner. De fleste gratis IP-baserte tale- og videotjenester er såkalt peer-to-peer.

Det vil si at data strømmer direkte fra enhet til enhet når forbindelsen er koblet opp. Samtalen rutes ikke innom et sentralt telesystem. Derfor er det heller ikke mulig å overvåke samtalekvaliteten eller legge på tilleggstjenester.

Mange Voip-tjenester kan ringe til fast- og mobiltelefoner, men da koster det. Skype og Viber har servere over hele verden som formaterer samtalen med riktig talekodek og andre parametere og gjør såkalt «breakout».

Det vil si at de ruter samtalen inn i telenettet til en mottaker som kan ta den som en vanlig telefonsamtale. Kostnaden overføres til brukerne med avanse.

Fordelen for brukerne er at de kan ringe fra et fremmed land til telefoner i hjemlandet og bare betale litt over lokaltakst. En annen fordel med disse tjenestene er at de fungerer på wifi slik at de kan brukes på smartmobiler.

Les også: Facebook og Instagram avgjør hvor det blir 4G-dekning på bygda

Bedre lydkvalitet

Lydkodeken i Volte er den samme som brukes i det som er blitt markedsført som HD Voice og som i virkeligheten heter AMR WB – Adaptive Multi-Rate Wideband.

Den gir svært mye bedre kvalitet enn smalbåndsversjonen som er mest utbredt i dag. Frekvensområdet utvides fra 3400 til 7000 Hz i diskanten og fra 300 ned til 50 Hz i bassen. Når de ringer til 2G-telefoner, vil de bruke en smalbåndkodek.

Tjenester som Skype og Viber har adaptive kodeker som tilpasser både lyd- og videokvalitet til den tilgjengelige bitraten. Det betyr at de kan ha dårligere eller bedre kvalitet enn Volte, selv om det er vanskelig å høre noen stor forbedring ut over den som ligger i HD Voice.

Med Volte vil teleselskapene tilby garantert tjenestekvalitet. Det vil si at taledata vil få prioritet i nettverket over andre data slik at kvaliteten kan garanteres. I det minste hvis man er innenfor rekkevidden til basestasjonen.

Neste skritt er wifi

Når Volte er etablert, kan Vowifi eller «Voice over wifi» bli det neste. Akkurat som Skype og Viber tilbyr i dag. Fordelen for teleoperatørene med å tilby det samme, er at det vil kunne løse problemet med innendørsdekning for mange.

Spesielt gir moderne bygninger med mye glass belagt med metallfilm problemer med dekningen. Hvis Vowifi blir en realitet, reduserer det behovet for å bygge ut telenettet og sette opp basestasjoner innendørs.

Forutsetningen er at Vowifi kan tilby alle tjenestene reguleringsmyndighetene krever, slik som nødnummer.

Ikke alle mobiler støtter Volte. Noen høyendetelefoner, slik som Iphone 6, gjør det. Det krever støtte i brikkesettet i telefonen og av produsentens programvare.

Brikkesettene har vært på plass en stund, men det spørs om telefonprodusentene vil oppgradere programvaren. Mange vil nok heller selge en ny telefon enn å oppgradere gamle modeller.

Når Volte blir introdusert om ett års tid i Norge, vil det dreie seg om tale. Men det er ingen ting i veien for at tjenesten kan utvides med bl.a. video i fremtiden.

Kilder: Hovedarkitekt for Voice i Telenor Norge, Leif Tomas Lien og prosjektleder for LTE-teknologi i Telenor, Jan Stolpestad.

Les også:

Verdens første smarttelefon fyller 20 år

Denne mobiloperatøren klarer å skvise flest kroner ut av hver kunde

Om seks år er det 5G som gjelder  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.