SAMFERDSEL

Russlands nye supertrikk er som hentet ut fra Star Wars

11. juli 2014 - 19:00

Russiske byer som ønsker å videreutvikle tilbudet av offentlig transport har nå en ny mulighet. Denne uken ble nemlig den nye russiske trikken Russia One (R1) presentert.

Selskapet Uralvagonzavod, som ellers lever av å produsere stridsvogner, har designet en slank, sort trikk som nærmest ser ut som om den er hentet ut av en actionfilm.

Skal fjerne bilen

Målet med trikken er ifølge selskapet å få flere folk til å reise kollektivt i Russland. Trikken er laget med gode seter for å øke komforten på offentlig transport og dermed få færre til å velge bil.

Enkelte har derimot kritisert designeren for å tenke for mye på komfort, og for lite på det praktiske, da det ikke er plass til mer enn 28 sitteplasser per vogn.

Men siden trikken kan lages i ulike størrelser, og dermed tilpasses området den skal kjøre i, ser ikke designeren selv noe problem med komfortsetene.

Les også: – Trikken er uten tvil det beste transportmiddelet i Oslo

Designeren har lagt stor fokus på komfort i trikken, noe som ifølge mange gir for få sitteplasser.
Designeren har lagt stor fokus på komfort i trikken, noe som ifølge mange gir for få sitteplasser.

Skal forbli moderne

Russia One er laget etter en rekke behovsanalyser. Ultranmach har gått gjennom en mengde innsamlet data og mener selv de har designet en trikk som vil forbli moderne de kommende ti til 15 årene.

Selve trikken er bygget av komposittmaterialer, og er enkel å vaske og vedlikeholde. Den er tilpasset det kalde klimaet i store deler av Russland, og har varmekabler som skal forhindre ising og kulde om vinteren.

Batterier gjør at trikken også kan kjøre 50 kilometer uten strømlinjer.

Hva prisen på trikken blir, er så langt ikke bestemt. Men produsenten antar at den vil ligge på rundt en million euro, drøyt åtte millioner kroner.

De første ferdige trikkene skal være på plass i Russland i 2017.

Les også:

Batteribusser overrasker på rekkevidde

Toleddet bussmonster kommer til Norge

Dette er verdens lengste buss  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.