KRAFT

Millionstøtte til biogass fra fisk

FISK PÅ TANKEN: Fiskeavfall skal bli til biogass i Trøndelag.
FISK PÅ TANKEN: Fiskeavfall skal bli til biogass i Trøndelag. Bilde: Alexandre Marchi
Jannicke Nilsen
11. jan. 2011 - 12:56

Før jul gikk Trønder Energi inn som strategisk investor i biogasselskapet, nå får de flere titalls millioner kroner i støtte fra myndighetene.

Enova-støtte

Denne uken fikk Biogass-selskapet Biokraft AS 37,4 millioner i støtte fra Enova til å etablere et prosessanlegg som skal produsere biogass på fiskeavfall.

Råstoffet er i stor grad restavfall fra de store fiskeoppdrettsanleggene i Norge, som skal skipes ut til anlegget på øya Frøya i Sør-Trøndelag med spesialskip.

Busselskap som kunde

Produksjonen vil gi en brutto biogassmengde tilsvarende 75 GWh, og Biokraft AS har inngått en samarbeidsavtale med AGA som skal avta all produsert gass og oppgradere den til drivstoffkvalitet.

Blant aktuelle kunder av biogassen, er busselskapet AtB, som ønsker å benytte biogass til sine busser i Trondheim.Støtte avgjørende

Det første anlegget skal etter planen starte produksjonen i løpet av tredje kvartal i år, og allerede neste år kan Trondheims-busser kjøre på biogass fra fisk på tanken.

– Enovas støtte til prosjektet er helt avgjørende for en realisering, og vi håper å kunne tilby biogass drivstoff til kunder i Trondheim allerede i 2012, sier Håvard Wollan.

Større planer

På sikt er planen å produsere opp mot 200 GWhmed klimanøytral energi i form av bioolje og biogass hvert år.

Biokraft og AGA skal samarbeide om å utvikle marked og infrastruktur for biogassen.

Restene etter biogassproduksjonen, som også inkluderer slakteriavfall og husdyrgjødsel, skal foredles til mineralgjødsel, ifølge selskapet.

– Godt eksempel

Norge har ifølge Enova et potensial for utnyttelse av biogass på rundt 6 TWh, om man ser bort fra skogressursene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Biokrafts prosjekt er et godt eksempel på at produksjon og bruk av biogass er et framtidsrettet bidrag til økt bruk av fornybar energi, sier Enova-direktør Nils Kristian Nakstad.

Energiselskap investerte

Like før jul gikk Trønder Energi inn som ny strategisk investor i Biokraft, for å støtte opp om etableringen av det nye prosessanlegget.

– Vi ser økende aktivitet innenfor bioenergi, og Biokraft AS er et sjeldent godt selskap innen denne sektoren, sa Tommy Olsen, daglig leder i Trønder Energi Invest AS den gang.

Les også:

Kjører på kloakk

– Vi konkurrerer "med skit i tanken"

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.