KRAFT

Her er Nordens mest lovende teknologiselskaper

NOMINERT: Windflip AS er et av seks norske selskaper som er nominert til konkurransen om å representere norden i The Cleantech Open i USA.
NOMINERT: Windflip AS er et av seks norske selskaper som er nominert til konkurransen om å representere norden i The Cleantech Open i USA. Bilde: Windflip
Jannicke Nilsen
3. feb. 2011 - 15:01

Nordic Cleantech Open har avslørt hvilke selskaper som får være med i den nordiske miljøteknologikonkurransen som starter kommende helg.

En jury på 32 medlemmer har plukket ut 25 nordiske selskaper, og disse skal i de kommende månedene knive om å bli kåret til Nordens mest lovende miljøteknologiselskap.

De 25 utvalgte skal gjennom et program hvor målet er å hjelpe dem å forbedre egne konsepter.

Seks norske

Slaget avgjøres i København i april, og vinnerselskapet skal representere norden i The Cleantech Open i California, USA.

Seks av kandidatene er norske. Stavanger-baserte Windflip, som skal levere teknologi for transport og installering av flytende offshore vindturbiner, er en av dem.

– Veldig gøy

– Det å bli plukket ut blant åtti selskaper, er veldig kjekt, ikke minst med tanke på hvem som sitter i juryen. Det er investorer, industriaktører, og folk som har makt til å få ting gjort. Disse har sett potensialet i oss, og det er veldig gøy. Så gjenstår det å klare å komme til neste runde, sier medgründer og daglig leder, Ane Christophersen.

De fem andre norske aktørene

Solcelleselskapet Ensol, (Bergen) som utvikler en ny type solceller basert på tynnfilmteknologi med nanopartikler.

Innowind (Stavanger), som utvikler en ny type havvindturbin, som med et rotorsystem som utnytter både den horisontale og vertikale energien, samtidig som diameteren reduseres med 2/3 uten at energiutbyttet reduseres.

Havenergiselskapet Pontoon Power, (Stavanger) som har en ny bølgekraftteknologi som passer i åpen sjø, og skal være like lønnsom som vindkraft.

Seaweed Energy Solutions, (Frøya) som har en løsning for storskala produksjon av alger, som blant annet skal benyttes i produksjon av biogass og bioetanol.

Sorbwater Technology (Bergen), som tilbyr vannrensing ved hjelp av en høyspesialisert algebasert flokkulent (Sorbflock) som fjerner partikler i for eksempel slopvann fra oljerigger.

Ti går videre

Til helgen deltar konkurrentene på en workshop i Trollholm utenfor Lund i Sverige. Søndag velges ti selskaper ut, for å være med videre til neste trinn - en stor presentasjon i London i midten av februar.

Herfra går tre videre til finalen i København i april. Vinneren her skal altså reppresentere norden i The Cleantech open i California.

Les også:

Millionstøtte til biogass fra fisk

Havenergi er neste fornybarbølge

UNDERSAK: – Det tok en uke

Windflip har strategien klar.

– Vi legger vekt på at vi har en teknologi som er gunstig for mange som skal delta i den framtidige utbyggingen av offshore vindkraft. Noen mener vi er for tidlig ute med vår teknologi, men jeg tror at det er lurt å ta steget ut tidlig, og begynne å tenke på de kommende utfordringene, ikke minst i Storbritannia, allerede nå, sier Christophersen.

Dyrker entrepenørskap

The Cleantech Open presenterer seg selv som verdens største forretningskonkurranse innen miljøteknologi. Målet er å finne, finansiere og dyrke entrepenører med store ideer som adresserer utfordringer innenfor energi, miljø og økonomi.

Siden oppstarten i 2006 har konkurransen hjulpet hundrevis av bedrifter i oppstartsfasen, og ifølge dem selv bidratt til å etablere 2000 arbeidsplasser innen miljøteknologi.

Mange ukjente

De 32 medlemmene i årets jury sier følgende om årets nordiske kandidater i en pressemelding:

"Finalistene representerer en stor bredde når det kommer til industrier og teknologier. Kunstig intelligens, roboter, nanoteknikk og bytes-service står side om side med veletablerte cleantech-sektorer som belysning, vind-, bølge- og solkraft."

En stor del av de nominerte er flere selskaper som tidligere ikke har vært i offentlighetens søkelys.

De andre nordiske finalistene er:

 • Akkuser, Finland (Batterigjenvinning)
 • Applied Nano Surfaces, Sverige (lavfriksjons overflatebehandling)
 • BT Wood, Finland (Miljøvennlig impregneringsmiddel for trevirke)
 • Cortus, Sverige (Forgasserteknikk for grønn energi)
 • Ecospark, Sverige (LED-belysning)
 • Enevo, Finland (Energihåndteringsservice)
 • Gridmanager, Danmark (pakkeløsning for energieffektivitet)
 • Justcommonsense, Sverige (økologisk, mekanisk ugressbekjempelse)
 • MHG Systems, Finland (Tjeneste for global bioenergi- og biomasseovervåking)
 • Mzymes, Finland (Biologisk sanering av forurenset mark)
 • Netcycler, Finland (Finsk variant av Finn.no)
 • Oricane, Sverige
 • Rehact, Sverige (Ventilasjon- og varmevekslerenhet for bygninger)
 • Remake Electric, Island (Energihåndteringssystem)
 • Scandinavian Energy Efficiency Co, SEEC, Sverige (Geotermisk energilagring)
 • Sorubin, Sverige (syresetting av vann)
 • Svenska Aerogel, Sverige (Material for filtrering eller isolering)
 • Vigor Wave Energy, Sverige (bølgeenergiomformer)
 • ZenRobotics, Finland (Robotisert avfallssorteringssystem)
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.