INDUSTRI

Frykter ikke kineserne

SELGER ELKEM: China National Bluestar skal trolig kjøpe hele Elkem. Eieren Orkla bekrefter at de er i forhandlinger med det kinesiske selskapet.
SELGER ELKEM: China National Bluestar skal trolig kjøpe hele Elkem. Eieren Orkla bekrefter at de er i forhandlinger med det kinesiske selskapet. Foto: Elkem
Kjetil Malkenes Hovland
10. jan. 2011 - 12:10
Vis mer

Elkems eier Orkla bekreftet i dag at de forhandler med China National Bluestar.

Det kinesiske selskapet vil trolig kjøpe Elkem om kort tid, skriver Dagens Næringsliv.

SELGES: Elkem Salten
– Det er ingenting som tilsier at kinesiske eiere er verre enn andre eiere, når man ser på hva de eier andre steder i Europa, sier Are Tomasgård i fagforbundet Industri Energi til Teknisk Ukeblad.

– Ikke noe nytt

Industri Energi er ikke redde for utenlandsk eierskap, og minner om at deler av industrien allerede er eid av utenlandske konsern.

– Internasjonalt eierskap er ikke nytt i Norge, også fra utenfor Europa. Det er for eksempel brasilianske eiere i Mo i Rana. Hydro er gått i kompaniskap med brasilianske Vale. Franske Eramet eier selskaper i Norge. Det samme gjør Alcoa, sier Tomasgård.

FLAGGER UT: Elkem flytter produksjonen av ferrosilisium-magnesium fra Bjølvefossen i Alvik til Island. I stedet vil de anlegge et gjenvinningsanlegg i de gamle lokalene Bjølvefossen. Nå er hele prosjektet truet.
– Internasjonalt eierskap er ikke nytt i Norge, også fra utenfor Europa. Det er for eksempel brasilianske eiere i Mo i Rana. Hydro er gått i kompaniskap med brasilianske Vale. Franske Eramet eier selskaper i Norge. Det samme gjør Alcoa, sier Tomasgård.SELGES: Elkem Bjølvefossen Thomas Andersen, Wikimedia Commons

Han syns ikke at det kinesiske selskapet fortjener vår mistenksomhet ennå.

– Det kan godt tenkes at vi får inn en eier som er mer industriell og langsiktig enn det (Orkla-eier, journ. anm.) Stein Erik Hagen er. Vi er opptatt av at vi må bruke vårt forsprang til å skape arbeidsplasser i Norge, sier Tomasgård.

– Det kan godt tenkes at vi får inn en eier som er mer industriell og langsiktig enn det (Orkla-eier, journ. anm.) Stein Erik Hagen er. Vi er opptatt av at vi må bruke vårt forsprang til å skape arbeidsplasser i Norge, sier Tomasgård. KINAS DOMINANS: Kina er ganske dominante i produksjonen av ferrosilisium, som blant annet trengs i stålproduksjon. Kilde: kunnskapsbasen Asian Metals Ltd. Asian Metals Ltd

Les om Elkem i Orklas årsrapport for 2009

Ønsker norsk kompetanse

De tillitsvalgte i Elkem har vært bekymret for at selskapet skulle bli splittet før salget: Frykter splittelse og utflagging

Men Elkem skal ifølge Dagens Næringsliv selges samlet, inkludert forsknings- og utviklingsdelen.

– Du kan tenke deg to scenarier, at kineserne tar med seg norsk teknologi hjem, noe som for så vidt kan være positivt når det gjelder å ta i bruk miljøteknologi. På den andre siden sitter det mange kloke hoder her i landet. Kanskje vil kinesiske eiere tvert imot satse videre på utviklingsmiljøene her i Norge og styrke dem. Det er ikke tvil om at norske selskaper er veldig kompetente på en del ny teknologi. Vi er flinke til å sette i gang industrielle prosesser, sier Are Tomasgård i Industri Energi.

– Du kan tenke deg to scenarier, at kineserne tar med seg norsk teknologi hjem, noe som for så vidt kan være positivt når det gjelder å ta i bruk miljøteknologi. På den andre siden sitter det mange kloke hoder her i landet. Kanskje vil kinesiske eiere tvert imot satse videre på utviklingsmiljøene her i Norge og styrke dem. Det er ikke tvil om at norske selskaper er veldig kompetente på en del ny teknologi. Vi er flinke til å sette i gang industrielle prosesser, sier Are Tomasgård i Industri Energi.SELGES: Elkem Bremanger, Svelgen Betzy A. K. Thangstad/Elkem

– En del av businessen

– Vi ser positivt på om Elkem er i samtaler med nye eiere, sier fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad. – Fesil solgte sitt verk på Kyrksæterøra til tyske Wacker i sommer. Nå selger Elkem sine smelteverk. Dette er en del av businessen.

– Er det viktig å beholde norsk eierskap?

– Mye av industrien i Norge er bygd opp på utenlandsk eierskap. Uten det ville vi ikke hatt en så sterk industri. Forholdet mellom norsk industri og utenlandsk eierskap er det beste.

Frykter formuesskatten

– Dere har ikke noe sentimentalt forhold til dette?

SELGES: Elkem Thamshavn

– Det har vi ikke. Sam Eyde bygde i sin tid opp selskapene med fransk og svensk kapital. Allerede da var det gode forholdet med utenlandske eiere etablert. Det vi er opptatt av er at norske eiere skal kunne investere i norske bedrifter på lik linje med kinesiske eiere. Der er vi bekymret. Kina har ikke formuesskatt slik som private norske eiere, sier Finnes.

– Så formuesskatten truer norsk eierskap?

– Generelt kan man si at privat norsk eierskap er truet av formuesskatten.

– Må sikre rettigheterSELGES: Elkem Solar
– Må sikre rettigheterSELGES: Elkem Solar

– Må sikre rettigheter

Industri Energi syns det er synd hvis det norske eierskapet i industrien forvitrer, men ser at utviklingen går mot større internasjonale enheter.

– . Nå ser vi at dette begynner å forvitre. Samtidig er vi mer ute selv. Den internasjonale integrasjonen er en del av det samfunnet vi tilhører. Det er både pluss- og minussider ved utviklingen. Det gir oss utfordringer, men vi må passe på at arbeidsfolks rettigheter sikres, sier Tomasgard.

Les mer:

Hydro og Elkem: Bidrar til lavere strømpris

Leder: Statlig eierskap, fordel eller ulempe?

Elkem-prosjekt får millionstøtte

Oppsigelser i Elkem

Fakta: Søderberg historie etter 90 år

Aluminiumsindustrien trenger et gjennombrudd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.